PRIŠTINI SE SMEŠI DEBAKL! Članice Saveta Evrope staju na stranu Beograda!

0

Srbija je za sada naišla na razumevanje većine zemalja članica Saveta Evrope (SE) da zahtev Prištine za prijem u SE ne bude na dnevnom redu Komiteta ministara, izjavila je ambasadorka u Misiji Srbije pri SE Aleksandra Ðurović.

Priština je zvaničan zahtev za prijem u Savet Evrope uputila polovinom maja, a o tome je danas trebalo da raspravlja Komitet ministara Saveta Evrope.

Iako je predsedavajući Komiteta planirao da tu tačku stavi na dnevni red, u srpskoj misiji u Strazburu za RTS su rekli da je Beograd intenzivim diplomatskim naporima uspeo to da spreči, ali da su procedure takve da se do poslednjeg trenutka neće znati da li će se danas o tome raspravljati.

Prema proceduri, na početku sednice još jednom se utvrđuje dnevni red, a tada zemlje članice mogu da traže da zahtev Prištine za punopravno članstvo u Savetu Evrope bude uvršten u raspravu.

Ako Komitet ministara, koji čine šefovi diplomatija 46 država članica, prihvati da se o zahtevu Prištine raspravlja, izjašnjava se Parlamentara skupština Saveta Evrope.

Finalna odluka biće ponovo vraćena Komitetu ministara, a u oba slučaja potrebna je dvotrećinska većina.

„Iako postoji ovde veliki broj zemalja koje su nažalost priznale nezavisnost tzv. Kosova, takođe su svesni da bi pokretanje pocedure za članstvo jednog nepriznatog entiteta, koji ne može da se smatra evropskom državom, samim tim ni da zadovoljava član 4 Statuta SE, ustvari procesuiranje jednog takvog zahteva otvorilo Pandorinu kutiju i za neke buduće situacije do kojih može da dođe“, rekla je Ðurović.

Tanjug, ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime