Putevi novca vladike Grigorija

0

Milioni evra decenijama su se slivali na račun Eparhije zahumsko-hercegovačke, dok je na njenom čelu bio vladika Grigorije. Pod plaštom obnova svetinja otvarale su se fantomske firme, vinarije, hoteli, kupovali su se džipovi i skupi konji… Grigorije, koji je decenijama blizak prijatelj Mlađana Đorđevića, kuma Dragan Đilasa i sive eminencije opozicije okupljene oko Saveza za Srbiju, tada nije tražio da se novac ulaže u bolnice umesto u njegove crkve, kao što se sada usprotivio pomoći države za završetak Hrama Svetog Save.

– Vladika Grigorije bi mogao i javno da pokaže koliko je bolnica do sada izgradio ili makar da objasni zašto to nije činio ranije, u vreme dok je, umesto bolnica, po Hercegovini gradio vinarije, hotele, ergele i tome slično, i to od sredstava koja je izdašno dobijao, kako od Republike Srpske tako i iz budžeta Srbije – javno su Grigorija upitali iz kabineta patrijarha.

Umesto odgovora, na patrijarha se ustremio Dragan Đilas, brutalno ga vređajući.

S druge strane, poslanik i član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović u izjavi za Srpski telegraf ocenjuje da su Grigorije i Mlađan Đorđević saradnju nastavili, te da sada združenim snagama, isto kao nekada, pokušavaju da izdejstvuju smenu vlasti u Beogradu.

– Patrijaršija je sve lepo rekla. Nema tu šta da se doda, osim da, ukoliko Grigorije hoće da se bavi politikom, treba da skine mantiju.

Deo vladikine imperije

– Firma „Vajn end mor“, vinoteka i restoran pored Starog mosta u Mostaru. Za ovaj biznis dobio od Investicione banke RS kredit od gotovo tri i po miliona evra

– Hotelskog preduzeće „Platani“

– Podrum manastira Tvrdoš, sa vlasničkim udelom u preduzećima „Popovo polje“ (24,6%) i „Agrokoop“ (26%)

* u vreme dok je bio episkog u Trebinju

Na pitanje da li Grigorije ponovo juriša na fotelju predsednika države s obzirom na to da su ga neki mediji promovisali kao idealnog kandidata, Đukanović odgovara:

– Ne znam da li mu je to namera, ali svakako da radi u koordinaciji sa Đorđevićem. On i Mlađa rade ruku podruku.

PUTEVI NOVCA

Pored političkih marifetluka, biografija vladike Grigorija prebogata je i ekonomskim. Obnova Sabornog hrama u Mostaru, koji je porušen 1992, pokazuje veštine ovog crkvenog velikodostojnika. Skupljanje novca počelo je 2008, baš kada je Boris Tadić bio na vlasti. Formiran je konzorcijum G3 od tri firme, kao adresa firme navedeno je crkveno sedište Grigorija. Glavni nosilac posla bila je beogradska firma „Gemaks“, Đorđa Antelja, koja je kao sedište firme upisla Grigorijev Vladičanski dvor. Iako je ostvarivala prihode, ova firma je naprasno ugašena 2010, dok je istovremeno osnovana firma „Gemaks-BH“ i to na istoj adresi u Mostaru. Direktor i odgovorno lice u „Gemaks BH“ bio je Vanja Pešut, kojeg su mediji navodili kao čoveka od kojeg je vladika i iznajmio luksuznu rezidenciju po dolasku u Mostar.

Ambasador o Grigoriju: Mudra politička životinja

Čarls Ingliš, američki ambasador u Sarajevu, u depešama iz 2010, koje je objavio Vikiliks detaljno je pisao o episkopu:

– Grigorije je veoma mudra politička životinja, sposoban da gleda mnogo dalje u budućnost od većine političara u Bosni, i sigurno će dosta dugo biti značajan sagovornik ili u svojoj eparhiji ili na nekoj moćnijoj funkciji u Beogradu. Njegovi stavovi su daleko od demokratskih, i to zahteva korektan, ali ne uvek prijateljski stav sa naše strane. Grigorije bi mogao da bude koristan jer je uvek spreman da kaže pravu stvar na sastancima.

Upravo preko ove firme „Gemaks BH“ 2012. u Mostar je za potrebe vladike Grigorija stigao novi luksuzni džip rendž rover sport. U voznom parku vladike ovo nije bio jedini automobil, za svečanije prilike obezbeđena je limuzina linkoln taun kar, a na parkingu su vladiku čekali pežo 607 i škoda oktavija.

Mada je vladika 2008. investitorima garantovao završetak radova za tri godine, crkva do današnjeg dana nije završena.

Grigorije nije odgovorio na pitanja o svom biznisu i duplim aršinima.

republika.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime