Putin sutra prekida rat!?

0

U Kremlju znaju da bi upotreba atomskog oružja u Ukrajini temeljno promenila prirodu konflikta, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Kako je dodao, Putin sutra može da obezbedi mir – ako povuče vojsku.

„Rusija zna da se nuklearni rat ne može dobiti i da nikad ne sme da se vodi“, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u intervjuu za nemački javni servis ARD, komentarišući nagoveštaje ruskog predsednika Vladimira Putina o mogućoj upotrebi nuklearnog arsenala.

„Rusija takođe zna – to su NATO i partneri jasno rekli – da bi upotreba atomskog oružja u Ukrajini temeljno promenila prirodu konflikta“ dodao je Stoltenberg.

Na pitanja kakva bi to promena bila, prvi čovek NATO nije želeo da ide u detalje. „Jasno je da bi to imalo teške posledice po Rusiju i to su naši partneri preneli Rusiji na razne načine. Jer, svaka upotreba atomskog oružja, čak i manjeg, značila bi prelazak ključne crvene linije.“

Putin „sutra“ može da okonča rat

Prema Stoltenbergovim rečima, NATO priželjkuje da se rat što pre završi, a to Putin može da učini „sutra, tako što povuče ruske snage“.
„Moramo shvatiti da Ukrajina prestaje da postoji kao nezavisna suverena nacija ukoliko prestane da se bori. Ako Putinova Rusija prestane da se bori, onda ćemo imati mir“, dodao je Stoltenberg.

Prema njegovoj oceni, „hrabrost i rešenost“ Ukrajinaca su na mnogo višem nivou nego kod Rusa, što se vidi na frontu. Uz to su Ukrajinci „iskusniji“ jer ih od 2014. obučava i oprema NATO, rekao je Stoltenberg.

„Dakle, ukrajinska armija je daleko bolje obučena, daleko bolje vođena, daleko bolje opremljena i mnogo veća nego 2014. godine. To je razlog što je Ukrajina sada u stanju da se brani sasvim drukčije nego 2014. kada su Rusi prvi put umarširali i anektirali Krim“, zaključio je generalni sekretar NATO.

alo

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime