PUTINOV CILJ OTKRIVEN Sledi noćna mora za Ukrajince

0

Tek nakon deset dana udara shvatilo se šta je cilj

Iako se u početku mislilo da su Ruski napadi dronovima besmisleni i neselektivni, svi su shvatili da je cilj zapravo uništiti deo ukrajinske energetske infrastructure, čime ruski predsednik pokušava da niz urbanih sredina u Ukrajini pretvori u mesta gde će mnogima biti teško da prežive zimu bez temeljnih usluga kao što su električna energija, grejanje ili javni prevoz.

Samo od 10.oktobra do danas u ruskim napadima uništeno je oko 30 odsto ukrajinskih energetskih stanica, što je uvod u novu humanitarnu katastrofu, ali i logističku noćnu moru, piše Jutarnji list.

Postaje jasno kako se ruska strana nije samo fokusirala na strategiju terora nad civilnim stanovništvom – jer ne znaju kako drugačije odgovoriti na ukrajinsku ofanzivu – nego uništavanjem energetske infrastrukture pokušavaju da zimu pretvore u svog saveznika.

Problemi koje su ruski napadi prouzrokovali u Ukrajini već su dramatični, a propagandističko podcenjivanje protivnika iznova se pokazuje opasnim.

Ukrajinska vlada saopštila je da je napadnuto 408 lokacija u Ukrajini, među kojima je 45 energetskih postrojenja različitih vrsta. Između ostalog, Rusi su uništili više gradskih toplana koje proizvode paru za grejanje stanova i poslovnih prostora.

Koordinator UN-a za Ukrajinu Deniz Braun već je najavio da će zbog pogoršanja uslova života doći do značajnog povećanja mortaliteta.

U delovima Kijeva građani su upozoreni da ne piju vodu koja se zamutila nakon ruskih napada, dok ukrajinske vlasti postavljaju poljske kuhinje kako bi prehranili one koji su ostali bez vode i električne energije.

Delovi pojedinih gradova danima su bili bez električne energije te su stoga lokalne bolnice zavisile od generatora. U brojnim visokim zgradama protisak vode toliko je nizak da ju imaju samo oni na nižim spratovima.

Teror nad civilnim stanovništvom Ukrajine Kremlj pravda kao odmazdu za napad na Lrimski most. Tvrde da uz energetsku infrastrukturu napadaju lokacije sa skladištima vojne opreme i oružja. Većina dronova koje koriste u napadima iranske je proizvodnje, jeftini su te se često istovremeno lansira njih više desetina.

Jutarnji.hr

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime