PUTINOV ČOVEK STIGAO U SRBIJU SA POVERLJIVIM INFORMACIJAMA Zapad spreman na opasne podvale kako bi ucenjivao našu državu

0
Vladimir Putin, Foto: Shutterstock

Rusija i njene odlično informisane obaveštajne službe misle na zvanični Beograd

Direktor ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin stigao je u Beograd kako bi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predočio na kakve je sve podvale spreman Zapad kako bi ucenjivao našu državu.

Ljudi iz oblasti bezbednosti u razgovoru navode da su Rusi uvek davali proverene i precizne informacije, kao i to da je poseta Nariškina Srbiji pravovremeno upozorenje na jake ucene sa zapada.
Analizirajući motive dolaska Nariškina, penzionisani potpukovnik KOS Ljuban Karan ni najmanje ne sumnja u to da je Putinov čovek od poverenja stigao kako bi zvaničnom Beogradu preneo poverljive informacije o mogućim ucenama Zapada, pre svega u nastavku dijaloga oko statusa Kosmeta.

– Ruska služba SVR, kojom rukovodi Nariškin, u Beogradu je po nalogu Putina da još jednom pokaže našoj vlasti kako nam se interesi poklapaju. Nama je cilj da budemo vojno neutralni, a njima da nas u tome podrže i ukažu na sve moguće pritiske i provokacije od strane SAD, EU ili NATO.

Tako jaka služba odlično zna kakvi sve ti pritisci mogu da budu, a očekuju nas sigurno i složeniji i veći. SVR nam pruža brdo informacija da znamo šta sve Zapad može da nam “skuva” u obliku konkretno formulisanih uslova i ucena – objašnjava ovaj bezbednosni stručnjak.

RUSI NE PODVALJUJU

Karan kaže da ovo ne bi bio prvi put da nama Rusi daju obaveštajne podatke.

– Oni su nam dosad davali objektivne, proverene i veoma precizne informacije, bez podvala kojima su pribegavale zapadne strane službe, koje su nas često obmanjivale. Rusi sa svojom širokom mrežom mogu da upecaju mnogo podataka koje mi nismo u stanju i zbog toga su nam od velike pomoći – navodi Karan.

HITNA RAZMENA

Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović smatra da je sastanak Vučića i Nariškina u Beogradu proizašao iz potrebe hitne razmene informacija obaveštajnih službi dve države.

– Poseta prvog čoveka ruske Spoljne obaveštajne službe dovoljno govori o jako bliskim odnosima sa našim sistemom nacionalne bezbednosti u vidu razmene značajnih i poverljivih podataka i informacija o stepenu ugroženosti Srbije. Ne sumnjam da je naglasak ovog susreta bio na bezbednosnim pretnjama i pritiscima iz sveta i regiona usmerenim na predsednika Vučića – tvrdi dr Bjegović.

OBJEKTIV / ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime