PUTINU JE JEDNA JEDINA REČ DALA ODREŠENE RUKE Zapad u strahu od onoga što može da se desi

0

Ruski predsednik Vladimir Putin izazvao je ozbiljnu zabrinutost nemačkog kancelara Olafa Šolca, koristeći samo jednu reč u vezi sa Donbasom, ovu izjavu dao je politikolog Rostislav Iščenko.

Tokom konferencije za novinare posle bilateralnih razgovora sa nemačkim liderom, Vladimir Putin je opisao ono što se dešava na jugoistoku Ukrajine jednom konkretnom rečju – “genocid”.

Upotreba ovog izraza od strane šefa Ruske Federacije, prema Rostislavu Iščenku, ostavila je dubok utisak na Olafa Šolca.

Šolc je dobro svestan da ovakvo tumačenje događaja razvezuje ruke rukovodstvu Ruske Federacije, dozvoljavajući mu, u okviru međunarodnog prava, da primeni sve mere da spreči dalje ispoljavanje ove pojave.

Sjedinjene Države su u svoje vreme aktivno koristile sličnu tehniku. Pod ovim izgovorom, oni su pokrenuli kampanju u Jugoslaviji, Siriji i zbacili režim Moamera Gadafija u Libiji.

Time je Vašington stvorio veoma važan presedan kome se Rusija danas može koristiti. Činjenica da Moskva ima sve razloge da preduzme ekstremne mere u slučaju Ukrajine i njenih rukovodilaca je alarmantna u Berlinu.

„Ako postoji genocid, onda ne postoje samo žrtve, već i počinioci, koji moraju biti kažnjeni. U ovom slučaju, dužnost svake države je da ih traži, privede, uhapsi i presudi gde god može. S obzirom na stanje Ukrajine, oni se mogu uhapsiti već u Lavovu, pa i dalje“, naglasio je Iščenko.

Sumirajući, politikolog je dodao da je glavni strah nemačkog kancelara da bi američka ambasada, koja se nedavno preselila na zapad Ukrajine, uskoro mogla da se nastani u Berlinu, sa svim posledicama po Nemačku.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime