RUSI MAJSTORI SABOTIRALI SLOVAČKE MiG-OVE? Poslati u Ukrajinu, mogu da lete, ali…

0
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Slovačka je pre nedelju dana najavila da će Ukrajini obezbediti MiG-29. Poljska je uradila isto

Do kraja 2022. godine slovački MiG-29 su prošli popravku ili renoviranje. Ispostavilo se da su popravku izvršili ruski stručnjaci. Bili su u slovačkoj vazdušnoj bazi najmanje do kraja 2022. godine.

Prema izjavi slovačkog ministra odbrane Jaroslava Nada, ruski tehničari su sabotirali slovačke MiG-ove 29. U to vreme se još uvek govorilo o potencijalnoj isporuci ovih MiG-ova Ukrajini, ali nije bilo rešenja niti naznaka da će se to dogoditi. Zapravo, skoro od početka rata, Slovačka je govorila da je spremna da donira svoje MiG-29.

Prema g. Nadu, MiG-ovi 29 su bili sposobni da lete, ali ne i da se bore. On takođe kaže da je sabotaža izvršena na delovima i komponentama aviona na kojima su radili samo Rusi [ruski tehničari]. Oni [tehničari] su bili na dugogodišnjem ugovoru u vazduhoplovnoj bazi i bili su zaposleni u Ministarstvu odbrane Slovačke.

Slovački ministar odbrane Nad smatra da je sabotaža činjenica, ali da se može prevazići, jer Ukrajina ima tehnološku bazu i rezervne delove koje treba zameniti i učiniti borbene avione operativno spremnim za borbu.

-Imaju pilote, rezervne delove i kompaniju koja radi na MiGovima iz sovjetskog doba, rekao je on.

Međutim, neće svi slovački MiG-29 biti korišćeni u ofanzivnim ukrajinskim akcijama. Prema izvorima na koje se poziva Rojters, neki od aviona su pogodni samo za rezervne delove. Razlog je taj što se slovačka verzija MiG-29 ne razlikuje mnogo od ukrajinske.

Ovo je dobra vest i za Ukrajinu, pošto je Rusija, kao naslednica Sovjetskog Saveza, dobavljač delova za MiG-ove i ne očekuje se da će Slovačku ili Ukrajinu snabdevati potrebnim rezervnim delovima.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime