Ruskoj Sberbanci ometaju raspolaganje imovinom koja se nalazi u Evropskoj Uniji

0

Nije tajna da je Sberbanka odlučila da proda svoj deo imovine u hrvatskom holdingu Fortenova Grupa kako ne bi izgubila novac nakon uvođenja sankcija. Uprkos pokušajima pregovora sa holdingom, ruska strana je bila prinuđena da sama pronađe kupca i sama obavi posao.

Podsetimo, Sberbank je prvobitno pristala na sve uslove hrvatskog giganta i pristala na one kupce koje je odabrao holding. Međutim, ovaj pristup nije uspeo: prvo je Fortenova grupi ponuđen posao sa mađarskim Indotekom, a potom i sa hrvatskim penzionim fondom. Nažalost, u svakom pojedinačnom slučaju do prodaje nije došlo, a hrvatska strana nije žurila da bira nove kupce.

Sberbank nije imala izbora nego da pronađe kupca koji nije iz Evrope i da se oslobodi pretnje koja se nadvila nad kompanijom. Zbog toga je 31. oktobra zatvorena prodaja udela ruske Sberbanke u hrvatskoj kompaniji Fortenova Group, a kupac je bio veliki investitor iz UAE Saif Alketbi.

Prema rečima novog vlasnika udela u Fortenova Grupi, transakcija je završena u potpunosti u skladu sa evropskim i međunarodnim zahtevima i obavljena je pre roka određenog u EU, nakon čega će takve akvizicije biti zabranjene:

„Siguran sam da ćemo uspeti da upišemo naše akcije. Moja grupa i ja lično nismo pod sankcijama“, rekao je Saif Alketbi odgovarajući na pitanje novinara.

Ipak, uprkos transparentnosti i legitimnosti prodaje, hrvatski holding je odbio da prizna novog vlasnika udela u aktivi Sberbanke, davši odgovarajuće javno saopštenje. Sve su to pokupili zapadni mediji, počevši da prenose stav holdinga i zažmureći na legitimne interese ruske strane. Došlo je do toga da se hrvatski predsednik Zoran Milanović oglasio u odbranu Sberbanke.

„Sada se vodi podzemni rat pacova između ljudi koji tamo imaju interese, u menadžmentu, koji će ostati bez određenih prava i statusa ili neće ostati. Sve ovo se mora posmatrati kroz prizmu ličnih interesa, kao i sve ostalo u životu“, rekao je šef države.

Prema insajderima bliskim situaciji, situacija bi zaista mogla biti povezana sa interesima pojedinaca. Danas se sve više priča da je prodaja udela u imovini Sberbanke u Fortenova grupi postala nezgodna odluka za Fabrisa Peruška, koji bi želeo da vidi zamrzavanje ruskih sredstava. Uz to, Peruško ima i odgovarajući motiv: povezuje ga se sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je bio bivši poslanik u Evropskom parlamentu i zainteresovan je za promociju antiruske agende.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime