SAT IM OTKUCAVA: Specijalni sud ima još samo nekoliko dana za podizanje optužnica protiv Tačija i Veseljija

0
Foto> Printskrin Youtube

Specijalni sud za suđenje pripadnicima bivše Oslobodilačke vojske Kosova za počinjene zločine ima još osam dana da potvrdi ili odbaci optužnicu za ratne zločine protiv aktuelnog predsednika lažne države Kosova Hašima Tačija i predsednika Demokratske partije Kadrija Veseljija koji je takođe bio jedan od vođa te terorističke organizacije.

Tačno 24. oktobra navršava se šest meseci otkako je Specijalizovano tužilaštvo podiglo optužnicu. Pravno, optužnica se u potpunosti potvrđuje, delimično ili u potpunosti odbacuje u šestomesečnom roku.

Prištinski list „Koha ditore“ piše da postoji mogućnost da je odluka o ishodu razmatranja optužnice pretpretresnog sudije možda već i doneta, navodeći primer slučaja optuženog Saljiha Mustafe, kome je optužnica potvrđena 12. juna, odnosno tri meseca pre hapšenja i početka suđenja.

U Specijalnom sudu „Kohi“ su preneli da pravila predviđaju brojne scenarije koji bi mogli da dovedu do toga da potvrđena optužnica bude objavljena najkasnije šest meseci nakon podnošenja na razmatranje.

Naveli su da pravilnik u članu 88 predviđa da pretpretresni sudija može da naloži privremeno neotkrivanje potvrđene optužnice iz bezbednosnih razloga i da bi se izbeglo ometanje postupka.

– Potvrđena optužnica mora da bude objavljena najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog pred sudom – naveli su iz Specijalnog suda.

(Kurir.rs/RTS)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime