SKANDALOZNA IZJAVA AMERIČKOG AMBASADORA: Agresiju na Srbiju `99 proglasio za odbranu američkih i zapadnih vrednosti

0

AMBASADOR Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da „masakr u selu Račak u opštini Štrpce na Kosovu niko ne treba da poriče“, kao i da se „radi o namernom zločinu kako bi se uterao strah među Albance“.

Na 23 godišnjicu „zločina u Račku“, Hovenijer je rekao da su „kao odgovor na ove zločine, Sjedinjene Države u saradnji sa NATO saveznicima, delovale u odbrani ugroženih civila u ime mira, slobode i stabilnosti“.

„Ovi ciljevi duboko predstavljaju američke i zapadne vrednosti. Smatramo da svi narodi, bez obzira na etničku ili versku pripadnost, zaslužuju da žive u slobodi“, rekao je ambasador.

Odgovarajući na „pokušaje da se masakr u Račku negira“, Hovenijer je rekao da su „svesni napora da se preispita dobro dokumentovana istorija masakra u Račku i da se minimiziraju ili pogrešno protumače činjenice o ovim zverstvima“.

„Želim da budem jasan kao što je predsednik (SAD Bil) Klinton rekao tada i da to ponovo kažem sada: to je bio ubistven čin. Namerno i neselektivno, sa ciljem da utera strah u narod Kosova“, rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, „istina se mora prihvatiti i njeno prihvatanje je prvi korak pravde“.

„Negiranje i veličanje ratnih zločina obeščašćuje sećanje na mrtve i vraća region unazad. Mir i pravda dolaze iz priznavanja zločina iz prošlosti. Od vitalnog je značaja da se takvi zločini ne dešavaju. Prihvatanje istine samo je prvi korak pravde“, rekao je Hovenijer.

Predsednica Kosova* Vjosa Osmani Sadriu, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Aljbin Kurti danas su položili cveće na spomen obeležje „masakra u Račku“ i govorili na komemoraciji povodom ovog događaja u Štrpcu.

intermagazin

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime