ŠOKANTNO! Hrvati su ovaj put preterali! Optužili nas za NEVEROVATNU STVAR

1
Vukovar, Foto: EPA

Hrvatski mediji po starom dobrom običaju svaku moguću priliku koriste ne bi li predstavili Srbe kao loše momke. Jačanje srpske vojske i ulaganja u njen napredak zagrebački „Jutarnji list“, umesto da pohvali, dočekuje na nož već dobro poznatom huškačkom retorikom.
Nisu propustili priliku ni da potkače Rusiju, pa insinuiraju da ona učestvuje u ratnim pripremama Srbije.
Kako kažu, Srbi od Rusa i predsednika Vladimira Putina dobijaju vojne poklone da bi se vratili u Prištinu i zauzeli je.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stvara najmoćniju vojnu silu u regionu. On zna šta radi i dobro zna zašto naoružava Srbiju. U poslednje vreme se sve češće u regionu postavlja pitanje zašto se Srbija ubrzano naoružava i može li se govoriti o novoj militarizaciji. Vučić je povećao izdvajanje za odbranu za čak 44 odsto, odnosno srpski porezni obveznici žrtvovaće za Vučićeve vojne planove nešto manje od 1,3 milijarde evra. Trećina ide na modernizaciju vojske i kupovinu naoružanja, što bi značilo da bi Srbija, ako se sve ostvari, imala najjaču vojsku u regionu. Svi se pitaju radi li to da širi paniku što za svoj što za tuđi (ruski!?) račun“, navodi se u skandaloznom tekstu.

Kako dalje piše, „Hrvatska, BiH i Kosovo s određenom zebnjom gledaju na planove predsednika Srbije koji utiču na stabilnost u regionu“.

„I dok se hrvatski državni vrh pokušava prikazati najvećim zagovornikom proširenja EU na susedstvo, konkretno na Srbiju, deo vlasti iz tog istog komšiluka otvoreno dovodi u pitanje teritorijalni integritet Hrvatske“, piše zagrebački list.

Ovakve insinuacije nisu, prema rečima vojnog analitičara Vlada Radulovića, iznenađenje.

– Stiče se utisak da zvaničnom Zagrebu i tamošnjim medijima Srbija postaje glavna tema, i to na dnevnom nivou. Ipak, ono što je činjenica to je da Republika Srbija sprovodi politiku vojne neutralnosti. U tom pogledu mi sarađujemo, pa i nabavljamo naoružanje i sa Istoka i sa Zapada. A što se tiče stabilnosti u regionu, očigledno da jednom delu hrvatskih medija promiče činjenica da Srbija čini sve da pomogne čitavom regionu. Inicijativa „mini-šengen“, pomoć u vakcinama, vakcinisanje stranih državljana, pa čak i onih iz Hrvatske najbolje pokazuju poziciju Srbije. Ali očigledno to nekima nije bitno, već ponavljaju stereotipe iz devedesetih godina 20. veka – objašnjava Radulović za Alo!, i dodaje da ako neko želi da ugrozi stabilnost regiona, onda to upravo čini zvanični Zagreb svojim političkim porukama i podrškom koju pruža privremenim kosovskim institucijama.

Analitičar Dragomir Anđelković za Alo! objašnjava da tvrdnje hrvatskog „Jutarnjeg lista“ nisu realne.

– Srbija je bez ikakvog dodatnog naoružanja dovoljno snažna da može u roku od dva dana da zauzme Prištinu ili bilo koji grad na Kosovu i Metohiji. Ne radi se tu o vojnoj snazi, već o geopolitičkom kontekstu, činjenici da postoji rezolucija 1244 da je Kosovo pod zaštitom UN-a. Kao što je protivpravno proglašenje lažne nezavisnosti, tako Srbija ne bi smela jednostrano da interveniše. Srbija se pridržava međunarodnih aranžmana i ne postoji nikakva pretnja ni za koga, niti ćemo intervenisati. Jedino ako neko ugrozi srpsko stanovništvo i pogazi međunarodne dogovore – kaže Anđelković za Alo!.

Mi smo im krivi za sve

Dragomir Anđelković ističe da je, kada je o Hrvatima reč, jasno da oni uvek problem prebacuju na stranu Srbije, a zapravo ga sami stvaraju.
– Oni podržavaju separatizam na teritoriji Srbije, oni sarađuju vojno sa separatistima, ne radimo to mi. Ništa se nije promenilo u odnosu na devedesete. Hrvatska, kosovski Albanci i sarajevska muslimanska elita ostali su na pozicijama ratno-huškačke retorike iz devedesetih i sve vreme su im Srbi krivi za sve – rekao je on.

Izvor: Alo.rs

1 komentar

  1. SRBIJA NECE PRVA NIKOGA NAPASTI NEGO BITI SPREMNA NA NEKE KOJI ZELE SRBIJU DA NAPADNU A HOSTAPLERA IMA U OKRUZENJU A KOSOVO JE SRPSKO I BICE BICE I ODBRANJENO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime