Šolc udario na Putina! Evo šta mu je poručio

0

Ruski predsednik Vladimir Putin odustaće od svojih „imperijalnih ambicija“, koje prete da unište Ukrajinu i Rusiju ako shvati da ne može da pobedi u ratu, izjavio je u Njujorku nemački kancelar Olaf Šolc.

„Iz tog razloga nećemo prihvatiti nikakav mir po diktatu Rusije i zato Ukrajina mora biti u stanju da se odbrani od ruskog napada“, poručio je Šolc u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

„Povratak imperijalizma, sa Putinovim ratom protiv Ukrajine, nije samo katastrofa za Evropu već i za globalni mirovni poredak zasnovan na pravu“, rekao je nemački kancelar i pozvao UN da odbrani taj poredak od onih koji bi više voleli svet u kome „jaki vladaju slabim“.

„Da li da bespomoćno posmatramo kako neki žele da nas katapultiraju nazad u svetski poredak gde je rat uobičajeno sredstvo politike, gde nezavisne države moraju da se pridruže svojim jačim susedima ili kolonijalnim gospodarima, a prosperitet i ljudska prava su privilegija za nekoliko srećnih?“ upitao je Šolc. „Ili ćemo zajedno raditi da se obezbedi da multipolarni svet 21. veka to i ostane. Moj odgovor, kao Nemca i Evropljana je: moramo da radimo zajedno.

Kako bi se taj cilj što uspešnije postigao, „globalni jug“ treba da ima veću ulogu u međunarodnim odnosima i poslovima, ocenio je nemački kancelar, koji je i najavio da će Berlin 25. oktobra biti domaćin konferencije o obnovi Ukrajine.

Kurir.rs/Rojters

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime