ŠPANCA SU HTELI DA SKINU JER NJEGOVA DRŽAVA NE PRIZNAJE KOSOVO! On im sad uzvraća udarac!

0
Novi šef diplomatije EU Žozep Borel, Foto: Printscreen / Radio Slobodna Evropa

Španac izbegao zamku, ne dopušta da Savet Evropske unije preuzme ulogu medijatora. Nameravali da ga “skinu” jer dolazi iz Španije, koja ne priznaje lažnu državu

Novi šef diplomatije EU Žozep Borel imenovaće svog ličnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine i neće dozvoliti da Brisel za pregovarački sto pošalje svog emisara – nezvanično saznaju “Novosti” u diplomatskim krugovima.

Ovaj kadrovski manevar može značajno da utiče na nastavak dijaloga, jer je neformalni plan u Briselu bio da EK praktično skrajne Borela iz pregovaračkog procesa, zato što dolazi iz Španije, koja ne priznaje lažnu državu Kosovo. Navodno, u opticaju je bila opcija da izaslanika imenuje Savet EU, a ne Borel, i u tom slučaju posredničku ulogu imao bi diplomata iz Nemačke. Da je ova varijanta prošla, to bi bio presedan, jer je dosad glavna medijatorska funkcija u dijalogu pripadala šefu diplomatije EU.

Sve ovo dešava se u momentu kada velike sile pokušavaju da u pregovore uvuku svoje ljude. Tako su Amerikanci odredili Metjua Palmera da “motri” na Zapadni Balkan, što uključuje i naše pregovore sa Prištinom, a da će se direktno pozabaviti kosovskim čvorom u petak je potvrdio i francuski lider Emanuel Makron:

– Čekam da se završe izbori na Kosovu, kako bih se uključio u rešavanje problema u dijalogu – naveo je predsednik Francuske, tokom kraćeg susreta u Njujorku sa srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Rezimirajući razgovore u Njujorku sa predstavnicima velikih sila, predsednik Aleksandar Vučić je za TV Prva rekao da samo Sergej Lavrov govori o našem teritorijalnom integritetu, dok drugi kažu da mi narušavamo tuđi teritorijalni integritet. Na pitanje koliko smo udaljeni od dogovora, Vučić je rekao da to “može da bude pet meseci, može i 50 godina, a možda i nikada”.

Dačić sa Makronom i njegovom suprugom Brižit

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je od formata budućeg dijaloga mnogo važnije pitanje kako će se Zapad, a pre svega SAD, postaviti prema albanskoj strani, koja je sve vreme pregovora bila nekooperativna.

– Nije format dijaloga u prethodnom periodu bio neuspešan, već su Albanci sve vreme bili zaštićeni. Zbog toga, da bi se došlo do kompromisnog rešenja, neophodno je da SAD izvrše pritisak na njih – ukazuje Anđelković.

(Espreso.rs / Novosti)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime