SRAMNO, IZLAPELOM RASPOPU ŠAKOM I KAPOM Država Miraševoj sekti dala blizu pola miliona evra!

0

Po novom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojila nova vlast nakon pobede na izborima, u evidenciju verskih zajednica upisale su se sve četiri eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u zemlji pa je sada u Crnoj Gori ukupno evidentirano 20 verskih zajednica, koje su zakonom priznate.

 

U TOKU JE FRONTALNI NAPAD NA SRPSKI NAROD! Dodik o otkazivanju vojne vežbe sa Srbijom na Manjači: Srpska mora da VRATI VOJSKU!

“Kada govorimo o verskim zajednicma koje su tražile upis u evidenciju po novom Zakonu, reč je o četiri – to su Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP), Eparhija budimljnsko-nikšićka, Eparhija zahumsko-hercegovačka i Eparhija Mileševska, koja je i poslednja evidentirana. Mi sad na osnovu tog upisa te poslednje četiri, imamo 20 evidentiranih verskih zajednica u Crnoj Gori do ovog momenta”, kazao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Bojan Božović.

JAKO LIČE? Ona je navodna Putinova ćerka! Na pitanje da li joj je lider Rusije otac OVAKO je reagovala! (FOTO)

MCP je prijavu za upis podnijela 9. juna i u njoj navela da je osnovana 1220. godine, da joj je sedište Cetinjski manastir i da je ovlašćeno lice mitropolit Joanikije.

Po podacima na sajtu Ministarstva pravde, Eparhija budimljansko-nikšićka u Knjigu evidentiranih verskih zajednica upisana je takođe u junu i Zahumsko-hercegovačka u julu. Eparhija budimljansko-nikšićka takođe je navela da je osnovana 1220. godine. Treća eparhija SPC u Crnoj Gori – Mileševska, evidentirana je ovog meseca.

Ostalih 16 verskih zajednica evidentirano je na osnovu ranije važećeg Zakona i to su – Jehovini svjedoci, Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), Barska nadbiskupija, Kotorska biskupija, Crkva Isusa Hrista Svetaca posljednjih dana u Crnoj Gori, Jevrejska zajednica, Crkva Hristovog Jevanđelja, Eparhija podgoričko-dukljanska Pravoslavne crkve Crne Gore, Hrišćanska Adventistička Crkva, Hrišćanski centar Svetionik, Jevanđeoska crkva Riječ Božija, Hrišćanska zajednica Mozaik, Biblijska Hrišćanska Zajednica, Zajednica Jevanđelja Isusa Hrista, Islamska zajednica I vjerska zajednica pod nazivom – Baha i Vjera.

U dokumentaciji koju je CPC dostavila Ministarstvu 2020., nema podataka o osnivanju te verske zajednice već je priloženo uverenje MUP-a od 17. januara 2000., kada je CPC prijavljena u cetinjskoj policiji.

Po novom Zakonu, Jedinstvenu evidenciju verskih zajednica, osim Knjige evidentiranih čini i Knjiga registrovanih verskih zajednica u koju se upisuju novoosnovane verske zajednice.

“Do ovog momenta nemamo nijednu registovanu versku zajednicu, iako smo u proceduri za registraciju nekoliko verskih zajednica, koje su dostavile diokumentaciju, ali moraju da je upodobe zakonskim kriterijumima.”, kazao je Božović.

Iz Ministarstva pravde je saopšteno i da je u proteklih osam godina verskim zajednicama iz budžeta isplaćeno blizu million i 600 hiljada evra. CPC dobila je 440 hiljada evra, Islamska zajednica blizu 430 hiljada, Mitropolija crnogorsko primorska oko 371 hiljadu, Katoličkoj crkvi opredeljeno je u tom period blizu 198 hiljada evra, a Jevrejskoj zajednici 141 hiljada.

Prošle godine Eparhija podgoričko dukljanska Pravoslavne crkve Crne Gore na čelu sa Lavom Lajovićem dobila je nešto preko 9 hiljada evra, kažu iz Ministarstva.

Naglašavaju da je sloboda veroispovesti osnovno ljudsko pravo, te da je zadatak tog resora da se snažno zalaže za njeno poštovanje. U tom cilju, kako poručuju, na sajtu Ministartva uskoro će biti sve neophodne informacije, koje se tiču verskih zajednica.

“Da tako javnost ima jasnu sliku o tome koje su sve vjerske zajednice zakonom priznate u Crnoj Gori…”, zaključio je Božović.

Region.alo

 

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime