SREĆAN TI ROĐENDAN REPUBLIKO SRPSKA! Završen svečani defile, Banjalukom odliježe „Pukni zoro“!(VIDEO/FOTO)

0

Danas se obeležava Dan Republike Srpske, koja je nastala pre tačno 30 godina.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine u Sarajevu kao Republika srpskog naroda u BiH odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH. Republika Srpska svoj prvi Ustav dobila je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH. Republika Srpska je potvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom i smatra se njenom naslenicom.

Ustavni sud BiH je, na zahtev bošnjackog lidera Bakira Izetbegovića, doneo presudu kojom se kao Dan Republike Srpske mora odabrati drugi datum, ali su građani na referendumu sa više od 99 odsto izglasali da 9. januar ostaje Dan Republike Srpske.

Završen svečani defile

Kako izgleda kad na kraju cela Banjaluka zapeva „Pukni zoro“, poslušajte od 50og minuta.

Pripadnici ešalona SAЈ-a MUP-a Srpske pevali su na Svečanom defileu muzičku numeru „Za krst“.

Počeo svečani defile

Na defileu učestvuju policajci, žandarmi, vatrogasci, spasioci, medicinski radnici, poštari, šumari.

Zastavu dugu 25 metara nose veterani rata Republike Srpske

Studenti nose zastavu dugu 12 metara

Vijore se srpske zastave

Građani Republike Srpske okačili su zastave na svojim domovima, a brojni narod izašao je na ulice da isprati svečanost povodom ovog veličanstvenog dana.

Na defileu prvi put konjica i helikopteri MUP-a RS

Učesnici svečanog defilea na Trgu Krajine počeli su da se okupljaju na stadionu u Banjaluci. Prvi put će na defileu biti prikazani konjica i helikopteri MUP-a Republike Srpske.

U Hram stigla i Cvijanovićeva

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović stigla je u Hram Hrista Spasitelja u Banjaluci, gde je u toku Sveta arhijerejska liturgija.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je domaćin slave Republike Srpske, Svetog Stefana, upalila je slavsku sveću

Liturgiji prisustvuje i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Sve spremno za svečani defile

Borci veterani Prve motorizovane Gardijske brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske spremni za svečani defile, sa ratnim zastavama, kao i brigadnom dužine 25 metara.

Počela liturgija u Hramu Hrista Spasitelja, stigli patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije
Počela je liturgija u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, koju predvodi patrijarh Porfirije, a saslužuju mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkop banjalučki Jefrem, episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, episkop bihaćko-petrovački Sergije i vladika slavonsko-pakrački Jovan. Liturgiji prisustvuje veliki broj vernika.

Patrijarh Porfirije stigao je u Hram Hrista Spasitelja u Banjaluci, gde će biti održana liturgija. Veliki broj građana dočekao je patrijarha ispred hrama, u kom će poglavar SPC prvi put služiti.

Srpski patrijarh stigao je zajedno sa Njegovim preosvetšetnstvom episkopom banjalučkim Јefremom, mitropolitom crnogorsko-primorskim Јoanikijem i ostalim arhijerejima SPC.

Bećković: Prekoračili smo Drinu i premostili zid među narodima
Nikad još nije bilo da se nekom osporava krsna slava, a retko je bilo da krsnu slavu slavi cela država, svi građani, izjavio je srpski akademik i književnik Matija Bećković, povodom današnjeg dana.

 

Bećković je naglasio da „ko god bi došao na tu proslavu, bio bi slavno i čestito dočekan“.

– Veseli se na Drini ćuprijo, Ivo Andrić te je proslavio. Pokušava se od Drine napraviti zid jači od Kineskog, tvrđi od Berlinskog, ali mi smo je prekoračili i cijeli taj zid među civilizacijama i narodima premostili. Možda prvi put u našem vijeku pa je to i jedan od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji – poručio je Bećković.

Bećković je istakao da će se „kamenovanje Republike Srpske završiti kao i kamenovanje Svetog Stefana koji se proslavio za sva vremena na nebu“.

Beogradski sindikat i Danica Crnogorčević objavili pesmu povodom 30 godina Republike: „Jedina Srpska“
„Duša hajduka, ognjenog vuka, jedina Srpska si ti. Odbrana srpstva, tvrđava čvrsta, jedina Srpska si ti“

To su stihove pesme koju su Beogradski sindikat i Danica Crnogorčević upravo objavili, u čast sutrašnjeg jubileja – 30 godina Republike Srpske, poslušajte:

Mostar: Održani Božićni prijem i Božićni koncert

Tradicionalni Božićni koncert povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika i ove godine je održan u Mostaru, a prethodio mu je i prijem upriličen povodom Božića, na kojem je istaknuto da treba njegovati ljubav i zajedništvo radi bolje budućnosti.

Koncert su organizovali Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Mostar, Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo „Gusle“, Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar i Manastir Žitomislić.

U božićnoj besjedi arhimandrit Lazar Lazarević iz Manastira Žitomislić podsjetio je na važnost Božića i na iskušenja koja donosi današnje vreme.

Arhimandrid Lazar je rekao da je Božić događaj kada se srećemo sa Hristom u današnjoj svakodnevnici.

– Isus ne dolazi da bi ostvario naše želje već Božije. Isus Hristos je živ Bog i zato želi da i nas sretne žive i ovoga Božića. Da bi nas sreo žive moramo biti u duhu Božića, a to znači da smo spremni na žrtvu u sadašnjosti – rekao je arhiandrid Lazar u prepunom Hrvatskom domu „Herceg Stjepan Kosača“.

Okupljeni su uživali u dašku božićnog duha zahvaljujući Srpskom vizantijskomi horu „Mojsije Petrović“ i horu djece koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku u mostarskim školama.

 

 

Djeci su podijeljeni paketići, a svi prisutni na kraju su ispred „Kosače“ uživali u vatrometu.

Izvor: region.alo

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime