Sremski sveštenici između čekića i nakovnja – Vladika Vasilije im natovario sudske izvršitelje za vrat

0

Položaju sveštenika SPC u Sremu je veoma nezavidan. Vladika Vasilije Vadić je nametnuo ogroman crkveni porez sveštenicima svoje sremske eparhije, no i pre ovog harača sremski sveštenici su živeli i žive više nego oskudno.

Sremski sveštenici u dužničkom ropstvu!

U eparhiji Sremskoj se nalazo oko 200 sveštenika i monaha, dok je broj pravoslavnog stanovništva u ovoj eparhiji manji od broja građana Novog Sad u kome je nešto više od 20 sveštenika. Srazmera je očigledna 10:1.

Prosečna veličina parohije u Sremskoj eparhiji  broji 250 domaćinstava, dok je Ustavom SPC propisano da jedna parohija ne sme imati manje od 300 domaćinstava.

U većini eparhija SPC parohija koja broji manje od 500 domaćinstava dobija mesečnu pomoć od eparhije jer se smatra da sveštenik na takvoj parohiji ne može normalno da živi.

Finansijska pomoć za izbornu kampanju za patrijarha vladiki Joanikiju stiže iz Eparhije sremske?!

Već je dugo pošalica kad se neko od sveštenika sremske eparhije pojavi recimo u Beogradu u Patrijaršiji da kažu „sremski sveštenici su sirotinja“.

No i pored svega toga vladika sremski Vasilije smatra da se njegovi sveštenici prenemažu i da im je bolje nego što jeste. Zato im je uveo crkvene poreze koji su ih praktično bacili u dužničko ropstvo i zbog čega su se mnogi sveštenici ove eparhije zadužili u bankama ili kod zelenaša.

Dok s jedne strane svojim sveštenicima zabranjuje da naplaćuju verske obrede da „ne bi koga sablaznili“ s druge strane od njih uzima parez koji oni nemaju da plate jer žive u „siromašnim“ tj malim parohijama.

Vladika Vasilije sremski uopšte nije uzeo u obrzir situaciju sa koronavirusom, koja je dodatno smanjila prihode već svakako siromašnim sveštenicima. Većina eparhija SPC je izašla u susret svojim sveštenicima zbog situacije sa koronavirusom, kada je broj obreda znatno smanjen, te obezbedila pomoć za svoje sveštenstvo. U tu većinu ne spada Vasilije sremski jer se njega ne dotiče položaj njegovih sveštenika.

Umesto da vodi brigu o svojim sveštenicima Vasilije ih je pustio „niz vodu“ prijavivši ih u Poresku Upravu kao privatnike. Tako da sad svaki sveštenik odgovara za svoje doprinose i ako ne plati njemu lično dolaze izvršitelji na kuću.

Ovako razapeti sremski sveštenici, između čekića Vasilijevog nerazumevanja i nebrige i nakovnja svojih obaveza prema eparhiji u siromašnim parohijama, sve je više uveren da za njih i njihove porodice nema perspektive u Sremu.

Dok vladika Vasilije sa svim svojim bližim i daljim rođacima postaje sve bogatiji, njegovi sveštenici će uskoro postati socijalni slučajevi.

Novi centar

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime