SRPSKI ANALITIČAR KOJI ŽIVI U AMERICI Albanci čekaju da Bajden pobedi!

0

Razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Albancima u Beloj kući uz posredovanje specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela dobra je prilika da Srbija ojača svoju poziciju za mnogo važnije pregovore koji bi trebalo da uslede nakon američkih izbora, kaže za „Alo!“ Obrad Kesić, politički analitičar i šef predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu.

– Ne verujem da će se sada rešavati status Kosova i Metohije, mislim da će to za sada biti ostavljeno po strani i da će se razgovarati o nekim ekonomskim i bilateralnim pitanjima. Grenel je u prethodnom periodu upravo govorio da hoće da iskoristi taj sledeći korak da bi celo pitanje pozicionirao tako da kad prođu izbori u SAD dođe red na krupnije stvari, za koje misle da sada nije vreme da se diraju. Tako da bih ja bio vrlo iznenađen da nakon ovih pregovora izađemo sa bilo kakvim dogovorom kojim bi se rešio status KIM. Moja očekivanja su vrlo skromna, ali i takav skroman sporazum može biti velika stvar u kontekstu izbora u SAD – ističe ovaj dugogodišnji analitičar američke politike u vezi sa Balkanom.

On smatra da u ovom trenutku postoji mnogo faktora koji mogu biti kočnica za dijalog o KiM.

– Veliko je pitanje da li bi Albanci prihvatili implementaciju bilo kojeg rešenja koje bi se sad postiglo. Moramo imati u vidu da su oni već dobili nekoliko signala od svojih prijatelja u Vašingtonu da ne žure i da sačekaju ishod izbora u novembru. Oni prate sve vesti koje dolaze iz SAD, vide da Bajden ima prednost i očekuju njegovu pobedu. Razmišljaju da će, ako se to desi, sledeća ponuda koju će dobiti biti mnogo bolja za njih. Zato sam skeptičan u vezi s tim da će iskreno učestvovati u pregovorima sa predstavnicima Srbije – kaže Kesić.

On dodaje da mi sa strane ne znamo šta je ponuđeno, ali po onome što je Grenel prethodno najavio, vidimo da bi to za početak bio okvirni dogovor koji bi poboljšao ekonomsku saradnju, normalizovao putovanja i slično, iako znamo da već postoje dogovori koji su ta pitanja obuhvatili.

– Mislim da to nije loše za Srbiju i da imamo priliku da postizanje nekog dogovora u toj oblasti bude posmatrano kao doprinos kampanji predsednika Trampa. Naravno, ako bi on pobedio, uz veoma dobre lične odnose predsednika Vučića sa Ričardom Grenelom, to bi ojačalo poziciju Srbije u budućim fazama pregovora – smatra Kesić i dodaje da postoji rizik da Bajdenova strana to posmatra kao doprinos Trampovoj maloj diplomatskoj pobedi.

Pogotovo bi to moglo da bude zamereno Albancima, jer se od njih očekuje da slede poruke koje su dobili, ali isto tako i Srbiji, zato što će oni to shvatiti kao direktnu podršku predsedniku Trampu.

Kesić smatra da Bajdenova pobeda na izborima ne bi mnogo oslabila poziciju Srbije ukoliko je odlučna da čvrsto definiše svoje stavove.

– Bez Srbije nema bilo kakvog dogovora niti napretka. Sve i da Bajden pobedi, SAD nisu u poziciji da se vrate tamo gde smo bili pre Trampovog mandata. Amerika će posle izbora i dalje da biti podeljena i pred velikim izazovima da se izgradi unutrašnji društveni mir i da može normalno da funkcioniše u okviru svetskog poretka, koji još treba da se definiše. Ko god da pobedi, moraće da se bavi prvo gorućim ekonomskim problemima posle kovida, odnosima sa Kinom i Rusijom, pitanjem Bliskog istoka, pogotovo što se tiče novih poteza koje vuče Izrael. Zato nisam uveren da bi nova administracija mogla da fokusira svoju energiju na Balkan, odnosno pitanje KIM – naglašava on.

Izbori šansa za Srbe

Kesić smatra da akcija naših iseljenika „Srbi za Trampa“, čiji je cilj da milion naših sunarodnika glasa da aktuelni predsednik SAD dobije i drugi mandat, može da donese veoma dobre rezultate.

– Srbi moraju da učestvuju u političkom životu u SAD. Od 12 država koje su ključne za izbore, Srbi su prisutni u 10 u značajnom broju. U tom kontekstu, Srbi imaju šansu da, iako su mala zajednica, imaju veći uticaj nego što bi ga normalno imali u kontekstu nacionalnih pitanja. Ako se setimo prethodnih izbora, kada je Tramp odneo tanku pobedu u državama koje sam pomenuo, onda je jasno da i jedna mala zajednica može da igra važnu, čak odlučujuću ulogu – smatra Kesić i dodaje da i Srbi koji su protiv Trampa treba da se organizuju i budu prisutni u procesu izbora.

AUTOR: V. Papović
ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime