SRUŠIO SE HELIKOPTER KOJI SLUŽI ZA PREVOZ PUTINA: Letelica pala u blizini Moskve prilikom sletanja

0
Foto: Screenshot Youtube

Helikopter Mil Mi-8, koji se koristi za prevoz ruskog predsednika Vladimira Putina i drugih najviših državnih zvaničnika, udario je u zemlju u petak prilikom sletanja na međunarodni aerodrom Vnukovo koji se nalazi oko 42 km jugozapadno od centra ruske prestonice, javila je ruska državna novinska agencija Interfaks.

Vazduhoplovna publikacija Aerotime Hub javila je da je helikopter pripadao Odredu specijalnih letova „Rosija“, koji upravlja avionima koji se koriste za prevoz zvaničnika ruske vlade. Nejasno je ko je bio u helikopteru i da li je neko povređen u incidentu.

Službe za hitne slučajeve koje citira Interfaks saopštile su da „prema preliminarnim podacima ima žrtava“, a sa druge strane pozvale su se i na izvor sa aerodroma koji je naveo da u incidentu ipak niko nije povređen.

„Prilikom sletanja, helikopter je zakačio elisu o tlo i oštetio repni deo“, rekao je agenciji izvor sa aerodroma. Newsweek je kontaktirao aerodrom Vnukovo za dalji komentar, prenosi Newsweek. Ovu vest je preneo i Moskov tajms na ruskom jeziku.

Ruski Telegram kanal Maš objavio je sliku onoga što je, kako je rekao, posledica pada. Na fotografiji se navodno vidi natpis „Rosija“ prikazan na helikopteru i očigledno odsečene lopaticama repnog rotora.

„Prema našim informacijama, reč je o Mi-8MTV-1, proizvedenom 2013. godine, za 22 putnika“, navodi se u poruci Maš.

„Rosije“ je imala letove oko aerodroma između petka ujutru i popodneva, što znači da je Mi-8MTV-1 verovatno leteo sa isključenim transponderom.

Helikopteri često prevoze Putina po Rusiji, dopunjujući njegovu flotu dalekometnih aviona Il-96 i drugih aviona

Interfaks je saopštio da je teško sletanje moglo biti uzrokovano lošim vremenskim uslovima ili kvarom opreme. Ukrajinska novinska agencija Ukrainska pravda objavila je da je to bila greška pilota.

Odvojeno, ukrajinske vlasti istražuju pad helikoptera 18. januara u kojem su poginuli ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski i desetak drugih ljudi, uključujući i decu.

U nesreći u blizini zgrade vrtića u stambenom predgrađu Kijeva Brovari poginulo je pet visokih vladinih zvaničnika, uključujući Jevhena Jenjina i državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Jurija Lubkoviča.

Prošle nedelje, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se sa porodicama žrtava tokom sahrane na kojoj su kovčezi bili umotani u plavo-žutu zastavu Ukrajine.

Prema zakonima Ruske Federacije, Odred specijalnih letova „Rosija“ pruža lične usluge:

predsedniku Ruske Federacije;
novoizabranom, ali neinaugurisanom (pre inauguracije) predsedniku Ruske Federacije;
predsedniku Vlade Ruske Federacije;
predsedniku Saveta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije;
predsedniku Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije;
predsedniku Vrhovnog suda Ruske Federacije – predsedniku Ustavnog suda Ruske Federacije;
generalnom tužiocu Ruske Federacije;
predsedniku Istražnog komiteta Ruske Federacije;
šefu administracije predsednika Ruske Federacije; – ministru inostranih poslova Ruske Federacije, prenosi fokus.ua.
(Kurir.rs/Newsweek/Interfax)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime