ŠTA SE DEŠAVA!? NATO snage stižu na KiM

0

NATO je rasporedio rezervne vojnike u svoju misiju na Kosovu KFOR, objavio je u sredu jedan od zapovednika misije, uoči isteka roka za uvođenje registarskih oznaka koje uvode kosovske vlasti a kojima se protive lokalni Srbi.

Raniji pokušaji da se uvedu tablice na većinski srpskom severu Kosova doveli su do sukoba između policije i Srba koji su letos postavili blokade na putevima.

One su uklonjene kada su se u nadgledanje tog postupka uključili mirovnjaci NATO, a kosovske vlasti produžile rok do 31. oktobra.

S približavanjem tog datuma raste bojazan od izbijanja sukoba između Kosova i Srbije, više od 20 godina otkad je NATO bombardovao Srbiju kako bi zaustavio nasilje nad albanskom većinom na Kosovu, piše agencija Hina.

„U sklopu uobičajenog planiranja rasporeda snaga, postoje rezerve uvežbane za dolazak ovde“, rekao je zapovednik istočnog sektora KFOR-a, pukovnik Kristofer Samulski novinarima u kampu Bondstil.

Oko 3.700 NATO-ovih mirovnjaka trenutno je raspoređeno na Kosovu kako bi sprečili nasilje između etničkih Albanaca i Srba.

Američki oficir nije precizirao koliko je dodatnih vojnika stiglo na Kosovo, ali je spomenuo jedinicu „veličine borbene“. Borbena jedinica se obično sastoji od 500 do 1.000 vojnika.

(N1)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime