Šta Srbi i Srbija mogu da očekuju od Jakova Milatovića!?

0
Foto: Skrinšot Jutjub

Pre tri dana završeni su predsednički izbori u Crnoj Gori, pobedio je Jakov Milatović, uz značajnu pomoć i podršku srpskog naroda u Crnoj Gori, euforija se polako stišava i već sada može da se postavi pitanje šta Srbi i Srbija mogu da očekuju od novog predsednika Crne Gore.

Pa krenimo redom:

1. Da li ce Jakov Milatović povući priznanje lažne države Kosovo?

Neće. Odgovor je sasvim jasan i tu dileme nema. I posle velike pobede Krivokapića, bez obzira na sva prethodna zaklinjanja, to se nije dogodilo i neće se dogoditi ni sada. Naprotiv.

2. Da li će Jakov Milatović smanjiti nivo diplomatskih odnosa sa lažnom državom Kosovo?

Neće. Kao neko ko javno poručuje da će da gradi najbolje moguće odnose sa svima u regionu i to ponavlja više puta, jasno je da će pod tim “najboljim odnosima sa svima”, da se provuče i intenziviranje odnosa sa lažnom državom i Kurtijevom vladom u Prištini.

3. Da li će Jakov Milatović reci da Srbi u Srebrenici nisu počinili genocid?

Neće. Jakov Milatović će reći da vodi politiku kontinuiteta u odnosu na prethodnu vladu, da prošlost treba ostaviti istoričarima, neku od sličnih fraza i, nastaviće kao i njegovi prethodnici, da direktno ili preko političkih izaslanika, podržava politiku u kojoj se Srbi optužuju da su počinili genocid.
4. Da li će Jako Milatović izvesti Crnu Goru iz NATO? Naravno da neće. I tu ne trebaju nikakva dodatna objašnjenja. Uostalom, nije studirao u Moskvi, nego na zapadu.

5. Kad smo već kod odnosa sa NATO i pominjanja Rusije, valja istaći da je Crna Gora kao NATO zemlja uvela sve sankcije Rusiji.

Da li će Jakov Milatović predložiti svojoj Vladi da promeni odluku i ukine sankcije? Neće.

Naprotiv. Reći će da je to čvrsti evropski put koji samo Srbija nije zauzela jedina i čitavom regionu i u Evropi. Jakov će insistirati na potpuno usaglašenoj spoljnoj politici sa EU, što između ostalog znači Totalne sankcije Rusiji.

6. Da li će se suštinski promeniti odnos i politika novog predsednika Crne Gore u odnosu na prethodnika? Ne, neće tu biti nikakvih suštinskih promena.
Biće drugačija ambalaža, slaće se drugačije javne poruke, biće umereniji tonovi, ali neće biti nikakve suštinske promene politike, neće biti nikakva “dva oka u glavi”, biće to politika kontinuiteta (reći će se kontinuitet od promena 2020, a da li je nečega suštinski drugačijeg od tada bilo prema Srbiji i Srbima, pa nije). I tu nikakvih iluzija ne treba imati.

7. Da li će biti promene politike Jakova Milatovića prema SPC u nekom značajno pozitivnijem smeru? Pa neće. U kampanji je jasno rekao da poštuje i Crnogorsku pravoslavnu crkvu Miraša Dedeića i da je lično krsten u SPC, ali da je to njegovo lično, unutrašnje pitanje. Dakle, svima podjednako, bez bilo kakvog posebnog odnosa. Da li će s druge strane SPC u Crnoj Gori reagovati na tu “jednakost i ravnopravnost” negativno? Pa ne. Neće. Nema dileme da će SPC sve to tolerantno posmatrati, davati prećutnu saglasnost i kovati Jakova u zvezde. I sa druge strane, ista SPC će davati sebi za pravo da kune pripadnike vlasti u Srbiji, da ih “spaljuje na lomači” za najmanju sitnicu, iako je upravo ova vlast u Srbiji, kao ni jedna do sada, učinila sve da zaštiti i našu crkvu u Crnoj Gori i uložila u našu SPC više nego sve prethodne vlasti u Srbiji zajedno i dala joj na svakom mogućem značaju.

Živi bili, pa videli.

Nina Aralica

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime