SUKOB AMERIKE I KINE NEIZBEŽAN? Vojsci stiglo pismo: „Pripremite se. Uskoro ćemo biti u ratu“

0
Foto: Screenshot Youtube

General američkog vazduhoplovstva predviđa da će SAD biti u ratu sa Kinom 2025. godine.

Jedan od najviših vojnih komandanata, na čijoj uniformi se ponosno nalaze četiri generalske zvezde, poslao je juče pismo svojim oficirima, piše En-Bi-Si njuz, u kojem ih obaveštava da predviđa početak rata sa Kinom u naredne dve godine.

On ih upozorava da se ozbiljno pripreme za vojni sukob sa drugom najjačom vojnom silom sveta.

„Nadam se da grešim. Ali sve u meni govori da ću se boriti 2025. godine“, rekao je svojim oficirima general Majk Minihan, pod čijom komandom su snage od skoro 50 hiljada vojnika i 500 letelica. General Minihan u svom pismu piše da će i Tajvan i SAD sledeće godine imati predsedničke izbore, što će otvoriti priliku kineskom lideru Si Đinpingu da napadne Tajvan.

Memorandum je upućen svim komandantima u Komandi vazdušne mobilnosti i drugim operativnim komandantima Vazduhoplovstva. Svima je naređeno da do 28. februara jave generalu Minihanu o svim naporima koje su uložili u pripremama za borbu protiv Kine.

Takođe, general ih savetuje da prihvate određeni rizik u pripremama i vežbama za eventualni sukob sa Kinom.

Nakon što je sadržaj njegovog pisma objavljen u medijima, zvaničnik američkog Ministarstva odbrane rekao je da Minihanovi komentari „ne predstavljaju stav ministarstva o Kini“.

Šef Odeljenja za odnose sa javnošću u Ministarstvu odbrane general Patrik Rajder rekao je da „nacionalna odbrambena strategija jasno pokazuje da je Kina glavni izazov za Ministarstvo odbrane“.

„Naš fokus ostaje da radimo zajedno sa saveznicima i partnerima na očuvanju mirnog, slobodnog i otvorenog indo-pacifičkog regiona“, rekao je Rajder.

NBC Nevs podseća da je još u martu 2021. Filip Dejvidson, tadašnji komandant američke indo-pacifičke komande, rekao na saslušanju pred Komitetom za oružane snage Senata da je „Tajvan očigledno jedna od ambicija Kine“.

„Mislim da će se pretnja ispoljiti do kraja decenije. Zapravo, u narednih šest godina“, rekao je Dejvidson.

Nedavno je ministar odbrane Lojd Ostin, odgovarajući na pitanje da li je kineska invazija na Tajvan neizbežna, rekao: „Ono što vidimo u poslednje vreme je veoma provokativno ponašanje kineskih snaga.

„Ali da li to znači da je invazija neizbežna? Ozbiljno sumnjam u to“, rekao je ministar.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime