SUMNJA SE DA SAMO ONI MOGU DA PROFITIRAJU OD „NOĆNE MORE“ U IZRAELU! „Ovo je mogući motiv NAPADA – pogledajte tajming!“

0
Foto: Skrinsot Tviter

Razmere najnovijeg napada su bez presedana, a sukobu nije prethodio neposredni okidač.

Izraelci su se u subotu probudili u noćnoj mori. Borci Hamasa infiltrirali su se na jug zemlje, neselektivno otvarajući vatru na prolaznike, loveći taoce i trpajući ih u kamione, pucajući u mlade ljude na muzičkom festivalu. Ispalili su hiljade raketa na izraelske gradove, uključujući Jerusalim.

Neki od ljudi koji su uspeli da pobegnu dali su mučna svedočenja. Gledali su kako meci lete i prijatelji umiru u njihovim rukama. Do kraja dana masakrirano je 700 Izraelaca, više od 2.000 je povređeno, a značajan broj je zarobljen, piše za Politiko Ančal Vohra, komentator za međunarodne odnose koji je donedavno živeo u Bejrutu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je da je Izrael „u ratu“ i najavio masovni odgovor. „Ono što se danas dogodilo nikada ranije nije viđeno u Izraelu i postaraću se da se to više nikada ne ponovi, rekao je on u obraćanju izraelskom narodu. „Osvetićemo se za ovaj ‘crni dan’, dodao je on, pozivajući rezerviste da preduzmu završnu akciju u Gazi i pripreme se za rat na više frontova.

„Rezultat će biti uništenje Hamasa, čak i ako ima taoce“, rekao je za Politiko bivši zamenik izraelskog savetnika za nacionalnu bezbednost Eran Lerman iz centralnog Izraela, besan i očigledno potresen napadom. Izrael i Palestina su ratovali i ranije, ali dve stvari je važno napomenuti: razmere najnovijeg napada su bez presedana i činjenica da subotnjoj invaziji nije prethodio neposredan okidač. Mora se, međutim, napomenuti da su tenzije rasle zbog izgradnje izraelskih naselja na palestinskim teritorijama zbog nedostatka političkog dijaloga.

Zašto sada i koji je motiv?

Ali zašto sada? Zašto pokrenuti napad takvih razmera da Hamas rizikuje sopstveno uništenje i da bi, na neki način, mogao da okrene globalne simpatije prema Izraelu. Vodeći svetski zvaničnici su u velikoj meri kritikovali masovni napad. Šef evropske diplomatije Žozef Borelj osudio je izveštaje o uzimanju civila za taoce i pozvao na njihovo hitno oslobađanje. Sjedinjene Države su saopštile da nedvosmisleno osuđuju ničim izazvane napade Hamasa.

Tajming napada zbunio je stručnjake i doveo do spekulacija da su Hamas i njegov saveznik Iran uznemireni napretkom postignutim u sporazumu o normalizaciji između Izraela i Saudijske Arabije. Pre samo nekoliko dana, ajatolah Ali Hoseini Hamnei, iranski vrhovni lider, rekao je da muslimanske zemlje normalizuju odnose sa Izraelom. „kladeći se na izgubljenog konja“, dodajući da će Izrael biti uništen u rukama palestinskog naroda i snaga otpora širom regiona.

Postoji još jedna indicija koja nagoveštava mogući motiv napada, Hezbolah je rekao da je to bila „poruka“, posebno onima koji „traže normalizaciju odnosa sa neprijateljem“. U saopštenju su naveli i da je Hezbolah u „direktnom kontaktu sa rukovodstvom palestinskog naroda“.

Dogovor između Izraela i Rijada – de fakto lidera sunitskog islamskog sveta – bio je loša vest za Hamas, jer bi efektivno okončao kolektivnu opoziciju muslimanskog sveta Izraelu, otvarajući vrata sličnim sporazumima sa drugim islamskim nacijama, dodatno izolujući Palestinske vojno-političke organizacije.

Saudijska Arabija zvanično ne priznaje Izrael, a još 2002. godine sponzorisala je Arapsku mirovnu inicijativu koja poziva na uspostavljanje palestinske države u Gazi, Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu – teritorijama koje je Izrael osvojio tokom arapsko-izraelskog sukoba 1967. godine. Ali zabrinutost za nacionalnu bezbednost Rijada sada nadmašuje podršku nezavisnoj palestinskoj državi. Njihova najveća briga sada je Iran sa nuklearnim oružjem.

Stoga je, u zamenu za sporazum o normalizaciji sa Izraelom, saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman želeo civilne nuklearne energetske programe koji podržavaju SAD i najsavremenije američke odbrambene sisteme. U nedeljama koje su prethodile Hamasovom napadu, Bela kuća je poslala poruke da je ‘osnovni okvir za takav sporazum već uspostavljen, dok su prve posete izraelskih ministara Rijadu i palestinskog izaslanika Saudijske Arabije Zapadnoj obali dalje ubeđene skeptike da je sporazum između donedavnih rivala možda bio neizbežan.

Saudijski prestolonaslednik izrazio je nadu u dogovor, rekavši za Foks njuz da su razgovori o normalizaciji po prvi put „stvarni“. On je takođe oborio palestinske snove, rekavši da želi da olakša život Palestincima, a ne buduću državu sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. „Iranci su ohrabrili Hamas da izvrši ovaj napadjer su želeli da nas uvuku u bitku koja bi nas odvratila od onoga na šta treba da se fokusiramo – iranskog nuklearnog projekta, rekao je Eran Lerman i dodao: „Nažalost, uspeli su“. Kao što su muslimanske nacije očekivale, Saudijci su prekorili Izrael zbog borbi tokom vikenda, okrivljujući na kraju izraelsku okupaciju.

„Kraljevina podseća na ponovljena upozorenja o opasnostima od eskalacije situacije kao posledice nastavka okupacije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Severne Arabije. Drugi, međutim, nisu toliko sigurni da se tajming napada može tako lako povezati sa predloženim izraelsko-saudijskim sporazumom, tvrdeći da je planiranje takvog napada moralo trajati mesecima, možda čak i godinama. „Tek su počeli da grade sporazum“, rekao je Mohamed Marandi, iranski politički analitičar.

I dok nema sumnje da je napad pažljivo planiran unapred, moguće je da je pokrenut u vreme koje je Iran odredio. Čak se i Marandi složio da Iran pomaže palestinskim naoružanim grupama ‘na svaki mogući način’. Iran je pomogao Hamasu da proizvede oružje dugog dometa, a koordinacija demonstrirana u poslednjem napadu – pokrenutom iz vazduha, mora i kopna – sugeriše da napad nosi pečat Irana i obuku i disciplinu Hezbolaha.

„Pozivamo narode naših arapskih i islamskih nacija, kao i slobodne ljude širom sveta, da se izjasne o podršci palestinskom narodu i pokretima otpora, navodi se u saopštenju Hezbolaha. Izrael uzvraća udarima na Gazu, stanovnici Gaze ginu u potrazi za sigurnim tlom, a Hamas se suočava sa borbom do kraja. Istovremeno, Palestinci gube i ono malo nade da će ikada živeti u nezavisnoj državi. Čini se da je Iran jedini koji će imati koristi od masivnog udara – i to samo ako Teheran uspe da poništi saudijski sporazum i uništi nade kraljevstva da postane nuklearna sila.

Izvor: MONDO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime