SVAKA SRPSKA KUĆA TREBA DA IMA OVU SUMU NOVCA ZA “CRNE DANE”: Stručnjaci su odredili TAČAN iznos

0

Stručnjaci za prava potrošača preporučuju da je novac najsigurnije čuvati u sefu

Saveti za štednju su prisutni u medijima, na društvenim mrežama, razni stručnjaci nam otkrivaju trikove kako da imamo više novca, a koji od njih zapravo radi?

Nemačka kancelarija za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK) kreirala je listu za desetodnevnu hitnu zalihu koju bi svaki građanin trebao da ima kod kuće u slučaju kriznih situacija, prenosi B92.

Zalihe za hitne slučajeve uključuju svakodnevne namirnice poput vode ili pirinča, ali i lekove i gotovinu. Iako postoji precizan popis BKA za namirnice, postoji relativno malo informacija o količini gotovine za hitne slučajeve. BKA vodič samo spominje da treba da imate “dovoljnu količinu gotovine kod kuće”, ali ne navodi tačan iznos.

Austrijske vlasti preporučuju “500 evra po domaćinstvu u malim novčanicama”. Važno je da ne ostavljate gotovinu za hitne slučajeve u stanu ispod dušeka ili knjiga, piše Feniks magazin, prenosi Poslovni dnevnik.

S obzirom na razliku standarda između Austrije i Srbije, kod nas je preporučljivo da svako domaćinstvo ima odvojeno barem 200 evra.

Stručnjaci za prava potrošača preporučuju da je novac najsigurnije čuvati u sefu. Ako kod kuće nemate sef, potražite što bolje skrovište.

Imajte na umu da voda ili vlaga mogu oštetiti papirni novac, pa ga dobro zaštitite. Važnost gotovog novca pokazala se kada je u celoj Nemačkoj došlo do problema sa plaćanjem karticama.

Kupci nisu mogli da plate karticom u prodavnicama poput Aldija, Edeke i dm-a. Problem s kartičnim plaćanjem je trajao danima, a do danas nije u potpunosti rešen.

izvor: (najzena.rs/b92.net/feniks/espreso.co.rs)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime