SVETSKE SILE DONELE ODLUKU O KOSOVU Srbija više NEMA IZBORA! ALI MI SMO IM ODGOVOROM ZAPUŠILI USTA!

0

Marko Đurić je svoje obraćanje započeo konstatacijom da će Srbija i dalje svoju politiku prema Kosovou i Metohiji voditi u sopstvenom interesu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić održava vanrednu konferenciju za novinare.

Marko Đurić je svoje obraćanje započeo konstatacijom da će Srbija i dalje svoju politiku prema Kosovu i Metohiji voditi u sopstvenom interesu.

– U najnovijem izveštaju Kvinte jasna je tendencija da se napravi neka vrsta uravnilovke. Kroz kršenje elementarnih principa, sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala, Priština otvoreno krši međunarodne principe i sporazume. Ovime Kvinta izjednačava njihovu politiku sa politikom Srbije o povlačenju priznanja Kosova – rekao je Đurić.

Đurić je zamerio to što se izjednačava politika lobiranja i diplomatije sa politikom kršenja međunarodnih ugovora i obaveza.

– Prištinske institucije su te koje svojom agresivnom politikom dovode Srbiju u situaciju da mora da se brani. Naša uspešna politika sprečila je članstvo Prištine u devet međunarodnih organizacija – izjavio je Đurić.

Pored veštačke uravnilovke, druga stvar koja je za Srbiju sporna jeste ishod razgovora koji se nazire iz saopštenja.

– Ako od Srbije tražite da prestane da lobira za očuvanje svog teritorijalnog integriteta, a istovremeno ne tražite od Prištine da ne obustavi takvu vrstu aktivnosti, onda je ishod dijaloga jasan – izjavio je Đurić.

Đurić je još jednom naglasio da je Srbija spremna za razgovor tek kada se ukinu takse koje krše međunarodno pravo.

– Naš odgovor će biti dodatna podrška Srbima na Kosovu i Metohiji kroz investicije – rekao je Đurić.

Još jednom je naglašeno da ovo što kvinta radi predstavlja veštačku uravnilovku koja nije zasnovana na argumentima.

– Građani Srbije na KiM ne treba da brinu, o njima će voditi računa država Srbija. Nastavićemo sa ciljem da poziciju Srbije ojačamo – dodao je Đurić.

Na kraju je Đurić zaključio da ovakva vrsta politike koju zastupaju zemlje kvinte uvek mora biti izložena javnosti.

– Srbija će svoju unutrašnju i spoljnu politiku, uz uvažavanje stava svih drugih, a veštačke uravniloke uvek ćemo izložiti svetlu dana i svetlu javnosti – zaključio je na kraju Đurić.

Zemlje Kvinte pozvale su ranije danas Prištinu i Beograd da što pre obnove dijalog i istakle da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Tanjug, ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime