TAČI IMA SAMO JEDNU ŽELJU U HAGU!

0
Foto> Printskrin Youtube

Kiho je pred Haškim tribunalom bio jedan od branilaca hrvatskog generala Anta Gotovine, koji je oslobođen krivice za zločine nad Srbima tokom operacije Oluja 1995. godine.

Bivši kosovski predsednik i jedan od komandanata terorističke OVK Hašim Tači zatražio je od Specijalizovanih veća za Kosovo u Hagu da mu za branioca imenuje američkog advokata Grega Kihoa umesto Dejvida Hupera, objavljeno je danas na sajtu te institucije.

Kiho je pred Haškim tribunalom bio jedan od branilaca hrvatskog generala Anta Gotovine, koji je oslobođen krivice za zločine nad Srbima tokom operacije Oluja 1995. godine.

Tačijev zahtev mora da odobri sekretarijat suda.

Na statusnoj konferenciji u slučaju Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija održanoj u sredu Tačija je zastupao član tima njegove odbrane Rišar Prosper.

Tači i ostali su uhapšeni pocetkom novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru.

On je prethodno podneo ostavku na funkciju predsednika i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optužena za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine u 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, a za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Espreso, Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime