Tači od Haga hoće VILU sa pogledom na more: Evo kakav sve luksuz KRVNIK traži

0

Portal pretpostavlja da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati ključnu reč o odluci o puštanju Tačija

Da Haški tribunal nije najgore mesto na svetu, dokazuje slučaj bivšeg predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, kome se sudi za ratne zločine.

Svestan lagodne pozicije u kojoj se nalazi, zatražio je od čelnika ove institucije da mu omoguće da bude u kućnom pritvoru u Sloveniji.

Po mogućstvu da vila bude sa pogledom na more, bazenom, ekskluzivnim nameštajem i prostranim dvorištem sa sportskim terenima.

OPASNOST OD BEKSTVA

Prema dokumentima koje je objavio slovenački portal, Tači je još u decembru prošle godine tražio da ga uslovno puste na slobodu i složio se da bude u kućnom pritvoru tokom suđenja u trećoj zemlji koja se, kako se navodi, ne graniči sa lažnom državom Kosovom. Iako se u sudskom dokumentu ne navodi na koju je zemlju mislio, slovenački portal piše da je Tačijev prvi izbor Slovenija.

Kako se navodi, Tači je pokušao da ispita tu mogućnost kroz različite kanale u slovenačkoj vladi, koji bi trebalo da daju garancije da neće napustiti teritoriju Slovenije tokom suđenja. U Hagu nisu odgovorili ni na pitanje da li je Slovenija već dala sudu te garancije, a odgovor nisu dali ni u slovenačkom ministarstvu spoljnih poslova.

U dokumentu u koji su slovenački novinari imali uvid, vidi se da je sud u januaru odbio Tačijev zahtev za uslovno otpuštanje, uz obrazloženje da bi on to mogao da iskoristi za beg, budući da mnoge zemlje nemaju sporazum o ekstradiciji sa Prištinom. Takođe, sud strahuje i da bi Tači mogao da vrši uticaj na svedoke, a da bi to mogao da radi i iz kućnog pritvora u nekoj trećoj zemlji.

Ipak, krajem aprila, nemački sudija Kai Ambos, podseća slovenački portal, istakao je u odvojenom mišljenju da bi sudsko veće trebalo ozbiljno da razmotri Tačijev zahtev ukoliko dobije ponudu treće zemlje uz čvrste garancije. Portal navodi da se mišljenje nemačkog sudije poklopilo sa vremenom kada je Tači navodno kontaktirao sa slovenačkim vlastima. Dodaje se i da sud kontroliše postojanje mogućih uslova za Tačijevo puštanje na uslovnu slobodu svaka dva meseca.

VOLI SLOVENIJU

Portal piše i da je Tači, nekadašnji lider terorističke OVK, dosta vremena provodio u Sloveniji, tačnije na Bledu, gde je kratko vreme devedesetih godina bilo njegovo političko uporište. Kako se navodi, on ima dobre kontakte u Sloveniji, pre svega sa aktuelnim premijerom Janezom Janšom, koji ga je privatno posetio 2011. godine u Prištini, kada mu je Tači dao plaketu za dugogodišnju podršku kosovskim Albancima.

Portal pretpostavlja da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati ključnu reč o odluci o puštanju Tačija, a kako se navodi, slovenačka vlada je obavestila vlasti u Beogradu o Tačijevoj ponudi pre izvesnog vremena.

MOŽDA MU SE ŽELJE OSTVARE

Politički analitičar Dragomir Anđelković u izjavi za Objektiv kaže da, kada su Albanci u pitanju, oni imaju povlašćen status.

– Videli ste na konkretnim primerima da Srbi dobijaju najstrože kazne, koje služe u najgorim zatvorima bez ikakvih olakšica, a nemaju često pravo ni da vide članove svoje porodice. S druge strane, Albanci od Haškog tribunala dobijaju nagrade za ratne zločine, blage kazne, daju im da se brane sa slobode, a siguran sam da će Hašim Tači dobiti najbolji mogući tretman. Kad već traži kućni pritvor u Sloveniji, verujem da mogu da mu izađu u susret i da ima pogled na more, obavezno đakuzi i sve đakonije. Moramo da shvatimo da to nisu pravična suđenja – ocenjuje Anđelković.

SPECIJALNI TRETMAN

Tači i ostali optuženi nikako da prihvate da više nisu povlašćeni i zaštićeni miljenici stranih gazda, nego optuženi za najteža mučenja i svirepa ubistva, dodaje politički analitičar Dejan Miletić.

– U tom smislu, stalno maštaju o nekom specijalnom tretmanu, kao da su u pitanju politički zatvorenici, a ne kriminalci koji su neposredno učestvovali u najsurovijim zločinima. Bolje bi im bilo da se suoče sa optužbama na način da ih priznaju i javno se pokaju, pa tek onda da razmišljaju o mogućim povlasticama, jer bi tada mogli da ih vidimo kao grešnike, odnosno ljude, i da se eventualno sažalimo – zaključuje Miletić.

PIŠE: MARIJA R. ILIĆ

Izvor: Objektiv.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime