TAKEROV INTERVJU SA PUTINOM: Srbi su poseban i nama blizak narod; Ukrajina je počela rat, cilj Rusije je da ga završi (VIDEO)

0

AMERIČKI voditelj i novinar Taker Karlson uradio je intervju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji je emitovan na sajtu novinara i na Iksu.

– Da li je ovo tolk-šou ili ozbiljan razgovor? – pitao je Putin Takera na početku intervjua.

Pre toga, voditelj je pitao Putina zašto je rekao da je postoji mogućnost da Amerika izvede iznenadni napad, kada se oglasio pre početka SVO. Ruski lider je rekao da nije rekao tako nešto.

Putin je rekao da je ozbiljno postavio pitanje Takeru jer zna da se novinar bavi istorijom. Posle toga, ruski lider je objasnio istorijski kontekst sukoba u Ukrajini.

Princ Oleg je 882. godine došao u Kijev i pomerio prestonicu iz Novgoroda u Kijev, čime je Rusija dobila dve prestonice.

Krštenje Rusije se desilo 988. godine kada je princ Vladimir prihvatio pravoslavlje.

– Pojavili su se oblici ruske državnosti – podsetio je Putin.

Crnomorski region, koji je stečen za vreme Katarine II, nikada nije imao nikakve istorijske veze sa Ukrajinom, podsetio je ruski predsednik.

On je posebno podsetio da su tokom formiranja Sovjetskog Saveza boljševici stvorili Sovjetsku Ukrajinu, koja još uvek nije postojala, dok je Vladimir Lenjin insistirao da republike imaju pravo da se otcepe od SSSR-a.

Ranije je Putin primetio da je Odesa ruski grad i da „svi to dobro znaju“.

Šef ruske države je istakao da je ceo jugoistok Ukrajine uvek bio proruski orijentisan i da su to istorijske ruske teritorije.

Putinov poklon Takeru
Ruski predsednik Vladimir Putin predao je američkom novinaru Takeru Karlsonu fasciklu sa kopijama pisama Bogdana Hmeljnickog, koji se obratio Varšavi zahtevajući poštovanje prava stanovništva zemalja koje se danas zovu Ukrajina.

Tokom intervjua, ruski lider je napomenuo da predaje istorijske dokumente kako bi potvrdio svoje reči o istoriji ruske države.

Hmeljnicki je, podsetio je Putin, pisao Varšavi zahtevajući da se poštuju prava ruskog stanovništva, a nakon što je dobio odbijenicu, počeo je da piše Moskvi sa zahtevom da ih „uzme pod jaku ruku moskovskog cara“.

Kako je primetio ruski predsednik, dokumente poklanja novinaru kao uspomenu.

Rusija i Ukrajina će se pre ili kasnije dogovoriti
Rusija i Ukrajina će se pre ili kasnije dogovoriti, saopštio je Putin. Putin je rekao da želi da se situacija u Ukrajini reši putem pregovora.

Ukrajinci se i dalje osećaju kao Rusi, a to što se dešava je element građanskog rata, objasnio je on.

Zapad misli da su borbena dejstva u Ukrajini zauvek odvojila jedan deo ruskog naroda od drugog, ali će do ponovnog ujedinjenja doći, rekao je ruski lider.

Rusija nije mogla da ostane pasivna u situaciji sa Donbasom, rekao je ruski predsednik.

– Pa, kako da ne pokažemo zabrinutost zbog onoga što se dešava? Sa naše strane to bi bila zločinačka nepažnja – rekao je Putin.

Ukrajina je donela odluku da odustane od pregovora sa Rusijom po nalogu iz Vašingtona, sada SAD treba da isprave tu grešku. Kako je istakao: Ukrajina je počela rat, cilj Rusije je da ga završi.

– Rusija za sada nije postigla cilj specijalne vojne operacije, jer je jedan od njih – denacifikacija: zabrana različitih neonacističkih pokreta – objasnio je on.

Tokom pregovora u Istanbulu, Moskva i Kijev dogovorili su se da se neonacizam neće gajiti u Ukrajini i da će biti zakonski zabranjen u zemlji, otkrio je Putin.

On je podsetio da su pregovori bili skoro završeni, ali je Kijev odbacio ove sporazume kada su se ruske trupe povukle iz Kijeva.

Ruski predsednik rekao je da je upozorio svog američkog kolegu Džoa Bajdena na opasnost da Vašington podrži procese koji su se odigrali u Ukrajini pre početka specijalne operacije.

Putin nije ulazio u detalje razgovora sa Bajdenom, ali je primetio da mu je više puta govorio da SAD prave veliku grešku istorijskih razmera podržavajući procese u Ukrajini i odgurujući Rusiju.

NATO može da prizna kontrolu Rusije nad novim teritorijama, postoje opcije, ako postoji želja, kaže ruski lider.

– Zapad je počeo da shvata da je nemoguć strateški poraz Rusije – neka razmisle šta dalje da se radi, mi smo spremni za dijalog – poručio je Putin.

Rusija je 2014. godine bila primorana da uzme Krim pod svoju zaštitu, jer je poluostrvo bilo u opasnosti, objasnio je on.

Izjave da će Amerikanci morati da ratuju sa Rusijom ako se obustavi pomoć Kijevu jeftina su provokacija, rekao je ruski lider.

O Srbiji

Rusija nije mogla da ne ustane u odbranu Srbije tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, izjavio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u intervjuu sa Takerom Kalrsonom koji je ceo svet iščekivao.

– Čim su počela dešavanja u Jugoslaviji, Boris Jeljcin digao je glas u znak podrške Srbima; nismo mogli da ne stanemo u odbranu Srba, jer su Srbi poseban i nama blizak narod, sa pravoslavnom kulturom. To je narod koji je patio generacijama – rekao je Putin komentarišući kako je NATO prekršio obećanje Rusiji da se neće širiti na istok, a što je u srži tekućeg konflikta s Ukrajinom

Kako je rekao, SAD su se uprkos tome odlučile na kršenje međunarodnog prava i bombardovanje Beograda.

– Time su SAD otvorile Pandorinu kutiju. Štaviše, šta je rečeno kada je Rusija protestovala i izrazila svoje negodovanje? Povelja UN i međunarodno pravo su zastareli. Sada se svi pozivaju na međunarodno pravo, ali su tada počeli da govore da je sve zastarelo – rekao je Putin.

Putin je kazao da su Jeljcina ismevali da je alkoholičar, ali da je bivši ruski lider dobro razumeo šta je Zapad uradio napadom na Srbiju.

Nemačka ćuti
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je iznenađen ćutanjem Berlina u situaciji sa sabotažom na Severnom toku.

Rusija je spremna da snabdeva Evropu gasom preko preživelog gasovoda Severni tok

– Severni tok 2 je oštećen, ali jedna cev je živa i zdrava i može da snabdeva Evropu gasom, ali Nemačka je ne otvara. Spremni smo, izvolite – rekao je Putin.

Hit rasprava sa Takerom

Ruski predsednik Vladimir Putin je, komentarišući eksplozije Severnog toka, rekao da CIA nema alibi.

Na pitanje novinara Takera Karlsona ko je digao Severni tok u vazduh, Putin je odgovorio:

– Vi, naravno.

Novinar je odgovorio da je tog dana bio zauzet.

– Vi lično možda imate alibi, ali CIA nema takav alibi – naglasio je Putin.

Taker je Putina pitao zašto ne pokaže dokaze da je CIA to uradila kako bi izvojevao propagandnu pobedu, na šta je ruski lider odgovorio je da je veoma teško pobediti SAD u propagandnom ratu jer one kontrolišu sve svetske medije.

Rusija postala prva ekonomija u Evropi
Rusija je 2023. godine postala prva evropska ekonomija po paritetu kupovne moći, uprkos sankcijama, tvrdi Putin.

Putin je naglasio da se protiv Rusije primenjuje najveći broj sankcija u svetu.

Zapadna kultura pragmatičnija, Rusi više razmišljaju o večnom
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da ruski narod više razmišlja o večnim i moralnim vrednostima.

– Ruski ljudi, Rusi više razmišljaju o večnom, više razmišljaju o moralnim vrednostima. Na kraju krajeva, zapadna kultura je pragmatičnija – rekao je Putin.

Svet će se promeniti bez obzira na to kako se događaji u Ukrajini završe, rekao je ruski predsednik.

– Kao što sam već rekao, svet će se i dalje menjati bez obzira na to kako se događaji u Ukrajini završe. Svet se menja – rekao je Putin.

On je naglasio da i američki stručnjaci u svojim člancima primećuju da se pozicija SAD u svetu postepeno menja.

– A ovo pišu ljudi koji nisu antiamerikanci, oni jednostavno prate trendove razvoja u svetu – zaključio je Putin.

Zapad se više plaši jake Kine

Zapadne zemlje se više plaše jake Kine nego Rusije, uveren je ruski lider. On je podsetio da u Kini živi milijardu i po ljudi, dok ih u Ruskoj Federaciji ima 150 miliona.

Kineska ekonomija se sada ubrzano razvija, primetio je šef ruske države.

On je podsetio na citat Ota fon Bizmarka da je glavna stvar potencijal, a Kina ima veoma veliki potencijal.

Sada je Kina prva ekonomija u svetu po paritetu kupovne moći i ekonomskom obimu, naglasio je predsednik.

Gerškovič je špijun

Novinar lista The Wall Street Journal, američki državljanin Evan Gerškovič, uhvaćen je u Rusiji dok je na tajnoj osnovi pribavljao poverljive informacije, kaže Putin.

– Znate, možete da pričate šta god hoćete o tome šta je špijun, a šta nije, ali postoje određene stvari predviđene zakonom. Ako osoba prima tajne informacije i to radi na tajnoj osnovi, onda se to naziva špijunaža. On je upravo to uradio: dobijao je tajne informacije – rekao je Putin.

„Majdan“ je kolosalna politička greška

Predsednik Rusije rekao je da je CIA izazvala puč u Kijevu 2014. godine. Kako kaže, tehnički je CIA odradila sve kako treba, ali je to bila kolosalna politička greška. Putin je objasnio da bi tadašnji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič izgubio na vanrednim izborima na koje je pristao.

– Zašto onda puč? Zašto žrtve? Zašto pretnje Krimu? Zašto su kasnije započeli operacije u Donbasu? To je ono što ja ne razumem. To je pogrešna računica – kazao je Putin Takeru.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zna da je američki novinar Taker Karlson nekada želeo da radi za CIA.

Ruski predsednik je podsetio da je i sam radio u sovjetskoj obaveštajnoj službi.

– CIA je organizacija za koju ste, kako sam razumeo, nekada želeli da radite. Hvala Bogu da vas nisu primili – kazao je Putin.

Ruski predsednik rekao je da su tokom puča u Kijevu SAD tražile od Moskve da „smiri Viktora Janukoviča“, a kao odgovor obećale su da će „smiriti opoziciju“.

Putin je napomenuo da je pre početka nemira u Kijevu ruska strana dobila poziv iz Sjedinjenih Država.

– Rečeno je: vi smirite Janukoviča tamo, a mi ćemo smiriti opoziciju; neka sve ide putem političkog rešenja – rekao je Putin.

Šef ruske države je dodao da je Moskva bila saglasna s takvim stavom.

Putin o teškoj grešci Vašingtona

Ruski predsednik Vladimir Putin je nazvao upotrebu dolara u spoljnopolitičkim borbama greškom američkog rukovodstva.

– Znate, to je jedna od najtežih strateških grešaka političkog rukovodstva Sjedinjenih Država – korišćenje dolara kao instrumenta spoljnopolitičke borbe – rekao je Putin.

On je dolar nazvao glavnim oružjem za održavanje moći SAD u svetu.

– Čim je političko rukovodstvo odlučilo da koristi dolar kao instrument političke borbe, zadalo je udarac toj američkoj sili – naglasio je Putin.

Putin o plaćenicima u Ukrajini

Putin kaže da je najviše plaćenika stiglo u Ukrajinu iz Poljske.

– Najviše plaćenika je iz Poljske, na drugom mestu su plaćenici iz Sjedinjenih Država, na trećem iz Gruzije – kazao je on.

Ako neko poželi da pošalje redovne trupe u Ukrajinu, to bi moglo dovesti čovečanstvo do ozbiljnog planetarnog sukoba, upozorio je on.

– Da li je to potrebno SAD? Zbog čega? Hiljadama kilometara od nacionalne teritorije. Nemate se čime zanimati? Imate mnogo problema na granici – dodao je Vladimir Putin.

Rusija nema interesa za sukob sa Poljskom, Letonijom i drugim evropskim zemljama, naglasio je Putin. Zapadni lideri koriste horor priče o Rusiji da bi dobili novac od poreskih obveznika, objasnio je on.

Izvor: Novosti.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime