Tesla: Ja sam Srbin, nema veze gde sam rođen!

0

Nacionalni Dan nauke ustanovljen na dan rođenja Nikole Tesle biće danas simbolično obeležen širom Srbije, a zahvaljujući brojnim poštovaocima lika i dela jednog od najvećih svetskih umova i pronalazača ovaj datum će biti obeležen i u SAD, Kanadi i Africi.

Muzej Nikole Tesle, koji ove godine navršava sedam decenija postojanja, kako je za Tanjug najavila direktorka muzeja Ivona Jevtić, tradicionalno će i ovog 10. jula besplatno otvoriti vrata za sve posetioce. U SAD, gde je živeo šest decenija, 166. godina od Teslinog rođenja biće obeležena u Filadelfiji, jedinom američkom gradu koji je još 2012. godine 10. jul proglasio gradskim praznikom.

Na Long Ajlendu u jedinoj Teslinoj preostaloj laboratoriji pretvorenoj u muzejski kompleks, taj važan datum biće proslavljen narednog vikenda nizom manifestacija u znaku Teslinog velikog doprinosa bežičnoj tehnologiji.

Zahvaljujući inicijativi kanadskog poslanika Toma Rakočevića Dan Nikole Tesle biće zvanično drugi put obeležen u čitavom Ontariju – provinciji sa 15 miliona stanovnika, a ne samo u Hamiltonu i na Nijagarinim vodopadima koji imaju veoma veliki značaj za Teslu, a gde se, kako za Tanjug dodaje Rakočević, godinama ponosno okuplja srpska dijaspora.

Aleksandra Ninković Tašić, predsednica društva „Mihajlo Pupin”, gostujući u programu Radio Beograd 2 prvi put je pročitala pismo Nikole Tesle upućeno prijatelju Amerikancu u kojem poznati naučnik jasno ističe svoju nacionalnu pripadnost, navodi Tanjug.

„Ja sam Srbin, nema veze gde sam rođen. Po majci sam Srbin”, napisao je Tesla.

„Originalno pismo koje sam sa pečatom i potpisom dobila pre nekoliko dana iz Amerike brani Nikolu Teslu njegovim rečima od zloupotreba kojima je bio izložen sve ove godine”, rekla je Aleksandra Ninković Tašić u emisiji „Кlub 2”.

Ona je podsetila i na pismo našeg velikog naučnika iz fonda Кongresne biblioteke SAD, koje je ranije već objavljeno, a u kojem Tesla kaže da „Ne postoji narod koji je stradao vise od srpskog naroda”.

„Zbog toga što smo toliko stradali postali smo narod pesnika i mislilaca. Znate li šta je rekao veliki pesnik Gete o srpskim narodnim pesmama. A sta mislite da bi rekao da je bio Srbin”, pisao je Tesla 1895.

„Amerikanci malu knjigu o velikom srpstvu Nikole Tesle redovno štampaju u Кongresnoj biblioteci, ne daju da padne u zaborav, kao što mi to činimo” rekla je Ninković Tašić.

https://prst.rs/tesla-ja-sam-srbin-nema-veze-gde-sam-rodjen/

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime