TRAMP DONEO ODLUKU Srbija u potpunom šoku!

0

Najurio ga

* Odluku o smeni Tramp je objavio na Tviteru

* Vest o smeni Boltona odjeknula je svetom, a posebno u Srbiji

Američki predsednik SAD Donald Tramp objavio je na svom Tviter nalogu da je otpustio savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.

Vest o Trampovoj odluci da smeni Boltona proširila se munjevito svetom, a posebno je odjeknula u Srbiji, u kojoj je sad već bivši savetnik za nacionalnu bezbednost SAD bio veoma naklonjen.

Tramp je na svom Tviter profilu saopštio da je sinoć informisao Džona Boltona da njegove usluge više nisu neophodne u Beloj kući.

„Veoma se ne slažem sa većinom njegovih predloga, kao i ostali u Administraciji. I zbog toga sam zamolio Džona za njegovu ostavku, koju mi je jutros i uručio“, napisao je Tramp na Tviteru i zahvalio se Boltonu na dosadašnjoj saradnji.

Tramp je najavio da će novog savetnika za nacionalnu bezbednost imenovati iduće sedmice.

Biografija Džona Boltona

Džon Bolton rođen je 1948. u radničkoj porodici, kao prvo dete vatrogasca iz Baltimora i majke-domaćice. S vremenom se izdigao iz svoje sredine, diplomirao je prava na prestižnom univerzitetu Jejl. Rano se posvetio političkoj karijeri. Bolton je bio deo administracije još u vreme Ronalda Regana, a visoke funkcije obavljao je tokom predsednikovanja oba Buša.

Od 2001. do 2005. Bolton je bio pomoćnik državnog sekretara za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost i upravo njega optužuju da je manipulisao podacima o navodnom postojanju iračkog oružja za masovno uništenje.

Od avgusta 2005. do decembra 2006. bio je američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama, organizaciji koju je kritikovao tokom većeg dela političke karijere.

Govorio je da Ujedinjene nacije ne postoje već da postoji jedna “međunarodna zajednica” koja može biti vođena samo od strane jedine prave sile na svetu – SAD.

Ekonomist je tada pisao da je Bolton najkontroverzniji ambasador kog su Sjedinjene Države ikada poslale u UN.

Uz Pola Volfovica, Dika Čejnija, Zalmaja Kalilzada i nekolicinu drugih bio je pokretačka snaga ideje o invaziji Iraka 2003. godine, zbog čega se nalazio na meti oštrih kritika liberala. U vreme dok je bio savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost zalagao se za vojnu opciju protiv Irana zbog nuklearnog programa i vojnu intervenciju protiv Venecuele.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime