Turska šalje 1.000 SPECIJALACA na granicu sa Grčkom

0

Turska postavlja 1.000 pripadnika specijalnih policijskih snaga na granicu sa Grčkom, kako bi zaustavila povratak migranata na svoju teritoriju, izjavio je ministar unutrašnjih poslova te zemlje Sulejman Sojlu. On tvrdi da su grčke vlasti povredile 164 migranta i pokušale da vrate nazad u Tursku 4.900 ljudi.

FOTO: ANADOLIJA

– Turska postavlja 1.000 pripadnika specijalnih jedinica da zaustavimo povratak migranata. Ranjene su 164 osobe. Oni su pokušali da potisnu 4.900 ljudi nazad u Tursku – rekao je Sojlu novinarima na severnozapadnoj granici u Jedrenu.

Sojlu je rekao da je Turska poslala specijalce na granicu kako bi “sprečila potiskivanje unazad”.

FOTO: ANADOLIJA

Turska je prošle nedelje odlučila da pušta migrante da prolaze u zemlje EU, Grčku i Bugarsku, nakon što su u vazdušnim udarima sirijske vojske u Idlibu stradala 33 turska vojnika. Nakon toga se više od 10.000 migranata okupilo se na granici Turske i Grčke pokušavajući da uđe u EU.

Izvori iz Vlade Grčke rekli su da je ova zemlja spriječila nelegalni prelazak blizu 35.000 migranata na svoju teritoriju od kada je Turska otvorila svoje granice prije sedam dana.Istovremeno, Grčka se priprema za deportaciju više stotina lica koja su uspela da uđu u ovu zemlju. Mnogi su stigli na grčka ostrva u Egejskom moru.

Ankara i Atina se međusobno optužuju za primenu prekomerne sile u graničnoj oblasti, gde su se migranti sukobili sa policijom tokom prethodnih dana. Situacija na graničnom prelazu Kastanijes, gde su grčka i turska policija juče koristile suzavac, jutros je bila mirna. Migranti su podigli šatore i privremene kampove na turskoj strani granice. Grčka granična služba saopštila je da je u poslednja 24 časa bilo blizu 7.000 pokušaja prelaska granice.

 

Блиц

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime