UDARNA VEST! Francuska napušta NATO!?

0
EPA

POJAVILA su se nagađanja i procene da bi Francuska mogla napustiti NATO.

Zato što Australija – nakon što su je Amerikanci i Britanci uvukli u svoju geostratešku igru protiv Kine – raskinula ugovor vredan 66 milijardi dolara po kojem je francusko vojno brodogradilište (Naval Group) trebalo da zemi kengura izgradi seriju klasičnih podmornica.

Međutim, teško je da će se usuditi da pređe tu crvenu liniju.

Zasad je pošla na otkazivanje zajedničke proslave 240-godišnjice Čisapikske pomorske bitke u kojoj je francuska ratna flota ratovala protiv Velike Britanije na strani tek formiranih SAD.

Tada je Pariz priskočio u pomoć Vašingtonu, ali je sada demonstrativno otkazao manifestacije koje je trebalo da se održe u ambasadi Francuske u Vašingtonu i na palubi francuske fregate u Baltimoru.

Zbog toga je visoki zvaničnik francuske mornarice, koji je već stigao u Vašington, dobio nalog da se odmah vrati u zemlju.

Francuski ministar inostranih poslova Žan-Iv Le Drian potez Australije nazvao je – udarom nožem u leđa.

Nije ga nimalo zanimalo što je to zvanična Kanbera uradila pod pritiskom Amerikanaca koji su joj obećali da će za svoje buduće atomske podmornice dobiti američke tehnologije.

A verovatno nije ni pomislio da je Australija postupila tačno onako kako je to pod američkim pritiskom pre nekoliko godina uradila Francuska – raskinuvši ugovor o gradnji za Rusiju nosača helikoptera klase „Mistral“.

Nemački spoljnopolitički ekspert Aleksander Rar procenjuje:

„Pariz može uneti raskol u NATO. Makron je i dosad bio jedna od najvećih kritičara alijanse jer smatra da ona treba da štiti Evropu umesto rešavanja spoljnopolitičkih problema SAD. Ako Amerikanci nastave sa pritiskom na Evropu povodom Kine – Francuska može ponovo istupiti iz NATO, kao što je to učinila 1966-te pod Šarlom de Golom koji je hteo jedinstvenu Evropu od Lisabona do Vladivostoka. Da je on danas na čelu Francuske, verujem da bi bio pobornik Evrope objedinjene sa Rusijom“.

INTERMAGAZIN

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime