UDARNA VEST! KINESKA VOJSKA OKRUŽILA TAJVAN (VIDEO)

0
Foto: chinamil.eng

Kina je u nedelju izvela simulirane napade na strane vojne ciljeve kod jugozapadne obale Tajvana, saopštila je agencija, pozivajući se na izvor upoznat sa situacijom

Skoro 20 vojnih brodova – oko 10 kineskih i 10 tajvanskih – našlo se u blizini osetljive srednje linije Tajvanskog moreuza, prenosi Rojters.

Bezbednosni izvor za Rojters kaže da se brodovi nisu „ponašali provokativno“.

To se dešava drugog od tri dana kineskih vojnih vežbi oko ostrva, u kojima je desetine kineskih vojnih aviona prešlo srednju liniju koja služi kao nezvanična barijera između dve strane u subotu.

Kineski borbeni avioni i ratni brodovi simulirali su napade na Tajvan u nedelju dok su okruživali ostrvo tokom drugog dana zaredom vojnih vežbi koje su pokrenute kao odgovor na sastanak predsednice Tajvana sa predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Vežbe su izazvale osudu Tajpeja i pozive na uzdržanost Vašingtona, koji je rekao da „pomno prati akcije Pekinga“.
Nazvana „Zajednički mač“, trodnevna operacija – koja uključuje uvežbavanje opkoljavanja Tajvana – trajaće do ponedeljka, saopštila je komanda kineske Narodne oslobodilačke armije (PLA)

– Malo sam zabrinut Lagao bih vas ako kažem da nisam. Još uvek sam zabrinut jer će, ako izbije rat, obe strane mnogo patiti – rekao je 73-godišnji Donald Ho, koji je vežbao u parku u nedelju ujutru u Tajpeju, na krajnjem severu ostrva.

Ministarstvo odbrane u Tajpeju saopštilo je da Tajvan prati aktivnosti kineskih raketnih snaga i da tajvanske jedinice PVO održavaju visok stepen budnosti, prenosi Rojters.

Kako je navedeno, u subotu je 71 kineski avion i devet brodova prešlo preko središnje linije Tajvanskog moreuza.

Kineska ratna mornarica takođe je počela trodnevne vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu, koje Peking naziva upozorenjem snagama na Tajvanu koje se zalažu za nezavisnost.

Amfibijski desantni brodovi ispalili su više artiljerijskih projektila u oblasti zaliva Luojan, oko 50 kilometara severozapadno od ostrva Macu, u blizini kineskog kopna.

 

Peking je planirao vojne vežbe severno, južno i istočno od Tajvana, nakon što se tajvanska predsednica Cai Ing-ven sastala u četvrtak sa predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem u Kaliforniji, što je Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, snažno osudila.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime