UDARNA VEST! NATO VOJSKA U SRBIJI! EVO ŠTA SE DEŠAVA

0
Foto: Screenshot Youtube

Rusija će vrlo pažljivo pratiti vojne vežbe „Platinasti vuk“ koje Srbija izvodi sa SAD i još 10 zemalja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima, ne prestaju pritisci na Beograd da zauzme antiruski stav.

Podsetimo, Vojska Srbije održaće ove godine vojnu vežbu „Platinasti vuk“ sa pripadnicima Vojske SAD i zapadnim partnerima, čime će biti prekinut moratorijum učešća u bilateralnim i multilateralnim vežbama sa svim partnerima, uveden nakon početka rata u Ukrajini.

Aktiviranje međunarodnih vojnih vežbi 23. marta pomenuo je i viši savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole, kada je na Tviteru zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na konstruktivnom angažmanu u Ohridu, ali i na „ponovnom angažovanju sa SAD u odbrambenim vojnim vežbama“ uz natpis „#PlatinumWolf“.

Ministarstvo odbrane Republike Srbije potvrdilo je za medije da će se vojna vežba „Platinasti vuk 23“ održati u Srbiji, kao i da će pripadnici naših oružanih snaga vežbati sa NATO vojnicima i njihovim saveznicima.

„Zaključkom Vlade Republike Srbije od 16. marta 2023. godine, odobrena je realizacija međunarodne taktičke vežbe ‘Platinasti vuk 23’, čime je ta vežba izuzeta iz moratorijuma na planiranje, pripremu i realizaciju vežbi sa stranim partnerima u zemlji i inostranstvu.

Razlog za donošenje ovakve odluke je ispunjavanje preuzetih obaveza Republike Srbije u vezi sa učešćem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama“, naveli su iz Ministarstva odbrane u odgovoru na naše pitanje o održavanju vežbe.

„Međunarodna taktička vežba ‘Platinasti vuk 23’ biće održana od 16. do 30. juna 2023. godine u Republici Srbiji zajedno sa više partnerskih zemalja sa kojima Vojska Srbije učestvuje u multinacionalnim operacijama. Cilj ove vežbe je održavanje postignutog nivoa interoperabilnosti jedinica Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama.“

Iz Ministarstva odbrane posebno ističu da moratorijum na međunarodne vojne vežbe još uvek traje, te da je ova vežba s NATO – izuzetak.

„Napominjemo da je i dalje na snazi Zaključak Vlade Republike Srbije od 27. februara 2022. godine, kojim se prekidaju i odlažu sve aktivnosti u vezi sa vežbama sa stranim partnerima“, naglašavaju iz nadležnog ministarstva.

„Platinasti vuk“ je vežba koje se realizuje u Srbiji od 2014. godine sa idejom da se osim neposredne pripreme za učešće u multinacionalnim operacijama da podsticaj za razvoj baze „Jug“ kao regionalnog centra za obuku.

Izvor: Sputnik

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime