UDARNA VEST! Vojislav Koštunica ide u zatvor?!

1

Zaštita stranih diplomatskih objekata i osoblja precizno predviđena Bečkom konvencijom, čija je Srbija potpisnica.

* 21. februara 2008. posle mitinga “Kosovo je Srbija” više hiljada ljudi zasulo ambasadu SAD kamenicama i bakljama

* U zapaljenoj ambasadi poginuo Zoran Vujović (21)

* 78 građana i 50 policajaca povređeno, a uhapšeno 200 ljudi

* Petorica bivših visokih policijskih funkcionera u oktobru bi trebalo da se pojave pred sudom zbog nesprečavanja napada na američku i nemačku ambasadu

“Glavni krivac za napad na američku ambasadu u Beogradu je bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica. Od očevidaca sam kasnije saznala da je, kada mu je rečeno za napad, njegov odgovor bio otprilike: “Nemojte reagovati.” Znači, Koštunica je dao naređenje policiji da ne preduzme ništa, tvrdi Dženifer Braš, bivša zamenica američkog ambasadora u Beogradu.

Ona je iznela brojne optužbe na račun Koštunice, ali i potonjih srpskih političara, tvrdeći da niko ništa nije preduzeo povodom paljenja ambasade SAD u Ulici kneza Miloša 21. februara 2008.

– Počelo je sa administracijom premijera Koštunice, preko administracije DS Borisa Tadića, iza kojih su došli Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Znači, reč je o nizu političkih stranaka koje nisu preduzele nikakve mere u vezi sa ovim međunarodnim prekršajima – rekla je Brašova za Glas Amerike.

Ona je istakla da je zaštita stranih diplomatskih objekata i osoblja precizno predviđena Bečkom konvencijom, čija je Srbija potpisnica.

Izjavu Brašove u DSS, čiji je lider bio Koštunica, ocenjuju kao “nepojmljivu drskost”, posebno njihovo pozivanje na međunarodno pravo i konvencije iako su oni prvi brutalno zgazili međunarodno pravo bombardovanjem Srbije 1999.

– SAD i njeni zvaničnici su poslednji na svetu koji mogu da se pozivaju i žale na gaženje međunarodnog prava nakon nekažnjene agresije koju su izvršili na našu zemlju, stotina i stotina ubijenih civila, desetina hiljada različitih projektila, od kasetnih bombi do onih sa osiromašenim uranijumom kojima je naša zemlja zatrovana i zbog kojih i danas umiremo od raznih karcinoma, kao i nakon priznanja secesije naše južne pokrajine. Sve to je učinjeno uz nemilosrdno gaženje međunarodnog prava i zato neka ne izigravaju žrtvu, kad ceo svet zna da su dželati! Bestidno je to i sramno – kazao je Miloš Jovanović, predsednik DSS.

Američka ambasada zapaljena je u neredima koji su izbili posle mitinga “Kosovo je Srbija”, koji je organizovan u znak protesta jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije 17. februara. 2008.

– To je notorna budalaština. Kao drugo, Brašova je vrlo često citirana u Vikilisu i iz njenih izjava se jasno vidi mržnja prema Koštunici i njegovoj politici. Kao odgovor na njene tvrdnje ja imam priču čiji sam svedok bio. Naime, bio sam prisutan kada su se Koštunica i Neron uz čašicu rakije dogovarali da Neron spali Rim. Očekujem da će gospođa Braš sa naknadnom pameću da optuži Koštunicu i za paljenje Rima iako se on protivio i rekao Neronu da ne pije drugu čašicu rakije. To je ista besmislica kao optužiti Koštunicu posle 11 godina za paljenje američke ambasade.

– Optužbe protiv Koštunice za paljenje američke ambasade su smešne. Osim toga, nema protiv koga da se pokrene postupak jer je to bila masa ljudi. Tog dana i ja sam bio ispred ambasade SAD i iz prve ruke mogu da kažem da je to bila neorganizovana masa, koja se spontano okupila posle mitinga, otišla do ambasade koju su zasuli kamenjem i potom je zapalili – objašnjava advokat Svetozar Vujačić.

ALO, SRPSKI TELEGRAF

1 komentar

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime