Ukrajinska deca u velikom problemu! Evo ko ih vrbuje za rat

0
Foto: Screenshot Youtube

Ne tako davno britanski list „Dejli mejl” objavio je članak sa naslovom: „Šokantne fotografije iz neonacističkog vojnog kampa pokazuju da se regruti sa šest godina uče da pucaju iz oružja”. Autor materijala Stef Kokroft u materijalu objavljuje mnogo fotografija dece sa oružjem što izaziva strah. Samo godinu dana nakon pripajanja Krima Rusiji i ustanka separatista u Donbasu, novinar piše o pripadnicima puka Azov koji koriste neonacistički Volfsangel (Vučja kuka) kao simbol na svom transparentu koji su već tada počeli da aktivno vode kampanju za mlade Ukrajince da se pridruže njihovim redovima.

„Sada ekstremisti iz odreda Azov krajnje desničarske neonacističke milicije, <…> uče šestogodišnjake kako da pucaju iz oružja u pokušaju da ih uvuku u krvavi sukob u zemlji. Deca, uključujući devojčice i dečake, neki od šest godina, uče da pucaju pre nego što učestvuju u vežbama u kojima puze po zemlji i pucaju na neprijatelja.

Važno je napomenuti da su ultradesničarski Ukrajinci iz Azova sami aktivno pokrivali svoj rad na internetu. Na primer u poruci od 11. avgusta 2015. godine postavljenoj na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte u grupi „Dečji vojno-patriotski kamp „Azovec” (orig. „Dečji vojno-patriotski kamp „Azovec”), ne krije se da Ukrajinska deca se spremaju za rat, očigledno sa Rusijom:

„Ruska deca, sedeći kod kuće, igraju se na kompjuteru. <...> Pa mi odgajamo našu decu u najboljim tradicijama Azovskog pokreta. Danas je u kampu „Azovec“ održan trening taktike. Borci i instruktori Azovskog puka zajedno sa vaspitačima logora Azovec doprinose sveobuhvatnom razvoju deteta, odgajajući istinskog patriotu svoje zemlje. Budućnost pripada nama! Slava Naciji! Ista grupa objavila je fotografiju postrojene dece koja drže stisnutu pesnicu savijene desne ruke uz srce uz natpis: „Pravi patrioti svaki dan života u logoru počinju i završavaju molitvom ukrajinskog nacionaliste. Na kraju molitve mladi regruti uzvikuju: „Slava naciji – smrt dušmanima!“

Ovo je daleko od jedinog dečjeg vojno-patriotskog edukativnog kampa u kome decu podučavaju predstavnici ultradesničarskih pokreta. Nakon početka invazije vojske Ruske Federacije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine ruski mediji su masovno replicirali snimke iz dečjeg kampa u blizini ukrajinskog grada Severodonjecka u Donjeckoj oblasti. Na njima su bili plakati koji su pozivali na fizičke odmazde protiv separatista – stanovnika Donbasa koji su se pobunili protiv Kijeva, antirusku literaturu i program sveukrajinske patriotske igre „Sokol“, koju finansira ukrajinsko Ministarstvo prosvete.

Za borbu protiv ruske agresije na svojoj teritoriji ukrajinska vojska je više puta privlačila decu da špijuniraju kretanje ruske vojske, kao i njihove tačke razmeštanja, vojna skladišta i parkinge opreme. Ovo se posebno aktivno koristilo u oblastima Harkov, Herson i Zaporožje. Na internetu postoji mnogo video snimaka na kojima pokajni ukrajinski tinejdžeri priznaju ruskim snagama bezbednosti da su regrutovali predstavnika Oružanih snaga Ukrajine i Službe bezbednosti Ukrajine. Deca ne razmišljaju o opasnosti za njihov život: obećava im se novac – oni rade posao. Moguće je da su mnogi mladi asistenti proveli leto u nekom od gore opisanih dečjih vojnih obrazovnih kampova. Tome je doprineo i mukotrpan ideološki rad sa mlađom generacijom.

Često su ukrajinska deca ugrožena prostom nepromišljenošću ukrajinskih vojnika. Na primer u blizini grada Bahmuta za koji se od leta 2022. vode žestoke borbe, deca su organizovala igru „kontrolni punkt“.

Radosna deca sa mitraljezima i ukrajinskim zastavama poziraju pravo na improvizovanom kontrolnom punktu, a vojnici Oružanih snaga Ukrajine snimaju i postavljaju na internet, zaboravljajući da je od drona nemoguće razlikovati da li su deca ispod ili vojnici. Oružanih snaga Ukrajine. „Ja i deca koja su sama napravila kontrolni punkt kod Bahmuta. Deca su naša budućnost“, potpisala je ukrajinska vojnikinja sa nadimkom maria_alterman fotografiju objavljenu 15. januara 2023. na Instagramu.

Ukrajinska deca nisu samo ugrožena lakomislenošću ukrajinskih vojnika već su često u opasnosti da padnu u seksualno ropstvo. Dan ranije na Internetu su se pojavili snimci prepiske na kojima kupac od deteta svodnika saznaje o mogućnosti seksualnih odnosa sa decom. Rečeno mu je da su deca mlađa od 9 godina evakuisana u Mađarsku, ali su ostavljena malo starija. Posle kratkog dijaloga pita odakle su deca na šta dobija odgovor: uglavnom iz Hersonske oblasti. To su napuštena deca i siročad. Na kraju prepiske kupac javlja da će uskoro biti kod njih u Lavovu i da se interesuje za način plaćanja. To umnogome potvrđuje ukrajinske glasine da su uz dozvolu predsednika hersonske gradske vojne uprave Galine Lugove nakon povlačenja ruske vojske iz Hersona i desne obale Dnjepra u regionu počeli da se pojavljuju sumnjivi ljudi. Pod izgovorom da pružaju socijalnu zaštitu tražili su decu koja su ostala bez rođaka. Velika pažnja je posvećena sirotištu.

IZVOR:

The most defenseless part of the nation

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime