UVOD U SVETSKI RAT – PEDESET ZEMALJA podržalo ambiciju SAD i Nemačke da „zatvore nebo Ukrajine“

0

ŠEF kabineta predsednika Ukrajine, Andrej Jermak, izjavio je da se Kijev dogovorio sa predstavnicima zemalja NATO o isporuci savremenih zapadnih sistema protivvazdušne odbrane (PVO).

PROČITAJTE I: POGLEDAJTE SNIMAK SUKOBA RUSKOG DRONA KAMIKAZE PROTIV UKRAJINSKOG MIG-29! Rakete zapalile nebo iznad Vinice! (VIDEO)

„OPASNO SMO BLIZU DA SE UMEŠAMO“ Dramatična najava Vašingtona

Pritom nije krio da ukrajinski režim i njegovi zapadni sponzori i pokrovitelji imaju ambiciju da tim sistemima „zatvaranje neba za rusku avijaciju“.

Jermak je prisustvovao šestom po redu okupljanju „Ramštajn grupe“ (u američkoj vojnoj bazi u nemačkom Ramštajnu) i pozom objavio preko Tvitera:

„Ocenjeno je da je Ukrajini sada najpotrebnije jačanje sistema protivvazdušne odbrane. O tome sam posebno razgovarao sa Bajdenovim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom“.

Bela kuća je dan ranije potvrdila isporuku dva sistema PVO NASAMS Ukrajini. Ne skrivajući da će naknadno isporučiti još šest.

Bajden je 10. oktobra u razgovoru sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim obećao da će nastaviti da podržava Ukrajinu, uključujući predaju Kijevu najnovijih američkih sistema PVO.

Obećao je i da će Vašington podržavati Ukrajinu „koliko god bude potrebno“.

U Ramštajnu su se okupili predstavnici oko 50 zemalja. Pored članica NATO i EU, došli su predstavnici Australije, Novog Zelanda, Južne Koreje, Japana, Izraela, Jordana, Katara, Kenije, Liberije, Maroka i Tunisa

Vojni stručnjaci NASAMS smatraju prilično dobrim PVO sistemom za pesretanje krstarećih raketa.

Mana mu je što je stacionaran i ako bude štitio vojne ili civilne objekte – biće ga relativno lako uništiti.

Isto važi i za nemački PVO sistem Iris koji je (prvi) Ukrajina dobila 11. oktobra.

Ni jedan ni drugi nisu u stanju da zaustave ruski raketni sistem „Iskander“.

Kijev od Amerikanaca, inače, traži i taktičke balističke rakete ATACMS i borbene avione F-15 i F-16.

Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće – upitan da li će Vašington snabdevati Kijev taktičkim balističkim projektilima – rekao je da SAD „ne isključuju ni jednu mogućnost“.

Te rakete imaju veći domet i veću snagu bojeve glave od svih kojima Ukrajina raspolaže.

Nemački nedeljnik Der Spiegel objavio je da se više od deset zemalja EU složilo da stvori „panevropski sistem PVO“.

Naveo je da ta ideja pripada nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, a da je podržavaju Belgija, Bugarska, Letonija, Litvanija, Holandija, Norveška, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Finska, Češka i Estonija.

ИЗВОР intermagazin

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime