UZBUNA U KIJEVU – SVI ZABRINUTO GLEDAJU PREMA GRANICI! Da li još jedna zemlja ulazi u rat? Postoje 3 moguća scenarija!

0

Stručnjaci su objavili analizu rata u Ukrajini!

Prošlonedeljna najava beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da će njegova zemlja i Rusija formirati zajedničke regionalne snage i održati vežbe podigla je uzbunu u Kijevu. Poslednji put kada su beloruske i ruske snage održale zajedničke vežbe, u februaru ove godine, mnoge od tih ruskih snaga prešle su ukrajinsku granicu u neuspešnom maršu ka prestonici, piše CNN.

Belorusija nema moćnu vojsku, ali perspektiva da duga severna granica Ukrajine postane kapija za ruske snage po drugi put ove godine bila bi noćna mora za već napregnute ukrajinske trupe. Ukrajina i Belorusija dele granicu dugu 1.000 kilometara, od kojih je većina slabo naseljena i pošumljena. Prva grupa ruskih vojnika stigla je u Belorusiju u subotu, saopštilo je tamošnje Ministarstvo odbrane. Ukupno će ruski kontingent brojati manje od 9.000 ljudi, najavio je načelnik beloruskog odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju Valerij Revenko.

Ofanzive na istoku i jugu

U ovom trenutku, ukrajinska vojska vodi ofanzive na istoku i jugu dok istovremeno zadržava ruske snage u delovima Donjecka i Zaporožja. Posle osam meseci rata, ukrajinska vojska pati od iscrpljenosti kao i neprijatelj. Postavljanje trupa za odbranu njenog severnog krila bi istegnulo snage koje se već bore na više frontova.

Predvidljivo, Belorusija kaže da su zajedničke snage isključivo odbrambene. Ministar odbrane Viktor Hrenin rekao je da su „sve aktivnosti koje se trenutno sprovode usmerene na reagovanje na aktivnosti u blizini granica“. Ove aktivnosti, prema Belorusiji, imaju za cilj odvraćanje ukrajinskih priprema za napad na zemlju. Lukašenko je prošle nedelje rekao da je njegova vlada upozorena na napade na Belorusiju sa teritorije Ukrajine.

U petak se oglasio i ministar spoljnih poslova Vladimir Makej koji je rekao da je protivteroristička operacija u toku zbog izveštaja o predstojećim provokacijama iz susednih zemalja. Ukrajina je oštro odbacila ove tvrdnje. Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da kategorički odbacuje najnovije insinuacije beloruskog režima: „Ne možemo isključiti mogućnost da je ova diplomatska nota deo provokacije Ruske Federacije.“ Predsednik Vladimir Zelenski rekao je prošle nedelje na sastanku G7 grupe razvijenih svetskih ekonomija da mirovne snage UN treba da budu poslate na granicu: „Rusija pokušava da uvuče Belorusiju direktno u ovaj rat.“

Vojna oprema na beloruskim prugama

Poslednjih dana na beloruskim prugama je bilo dosta kretanja vojne tehnike. Video snimci na društvenim mrežama pokazuju da se više železničkih konvoja tenkova i druge opreme kreću širom zemlje. Oznake na jednom konvoju bile su iz Moskovskog vojnog okruga.

Analitičari veruju da je verovatno da veći deo ove opreme pripada Rusiji, koja je uzima iz zaliha u Belorusiji kako bi nadoknadila gubitke u Ukrajini, posebno prošlog meseca. Manje je verovatno da ova aktivnost ukazuje na to da se Belorusija sprema da uđe u sukob.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je prošle nedelje da SAD nisu videle nikakve indikacije da se beloruske trupe spremaju za rat: „Sve dodatne trupe pod ruskom komandom su nešto o čemu treba da brinete, ali one još nisu angažovane.“ Uprkos svojoj često bombastičnoj retorici, Lukašenko nije angažovao svoje snage za rusku specijalnu vojnu operaciju, a većina analitičara veruje da čak i da jeste, to ne bi napravilo veliku razliku. Konrad Muzika, nezavisni analitičar odbrane sa sedištem u Poljskoj, pomno prati belorusku vojsku i veruje da je ona relativno slaba. Muzika je na Tviteru napisao: „Beloruske oružane snage su uglavnom mobilizacione snage. Njihovo ljudstvo je 50-60 odsto potrebnog mirnodopskog stanja.“

Znak upozorenja

Da bi dostigli punu snagu, morali bi da mobilišu najmanje 20.000 ljudi, dodao je Muzika. To bi bio znak upozorenja. Ali Lukašenko je prošle nedelje ponovio da Belorusija ne planira da najavljuje bilo kakvu mobilizaciju. Za razliku od ruskih snaga, beloruska vojska retko izvodi vežbe iznad nivoa bataljona. Međutim, prošle nedelje je najavljena druga ovogodišnja vežba.

Serhij Najev, komandant zajedničkog štaba ukrajinske vojske, rekao je prošle nedelje: „To je još jedna demonstracija njihove spremnosti i veštačko povećanje nivoa napetosti“. Analitičar Muzika zamišlja tri scenarija:vežbe su zamišljene kao priprema za napad zemalja NATO-a; njihov cilj je da vežu ukrajinske snage za granicu; priprema za napad na Ukrajinu. Prvo se neće dogoditi; ova druga opcija bi bila krajnje nepopularna u Belorusiji, gde nema ni blizu nivoa animoziteta prema Ukrajini koji se raspiruje u Rusiji. Međutim, u interesu Moskve je da Ukrajinci budu zabrinuti za svoju severnu granicu, ne samo zbog njene blizine Kijevu.

Belorusija važna za ruske rakete

Najev kaže da je Belorusija već važna za ruske rakete. Ukrajina procenjuje da se tamo nalaze četiri balistička raketna sistema i 12 sistema zemlja-vazduh S-400, a neke bespilotne letelice iranske proizvodnje stigle su sa severa prošle nedelje. U Belorusiju je takođe počelo da stiže više ruskih borbenih aviona, saopštilo je Ministarstvo odbrane Belorusije.

Ukrajinski zvaničnici procenjuju da se trenutno u Belorusiji nalazi samo 1.000 ruskih vojnika. Međutim, povećanje ovog broja stvorilo bi pretnju od nove ofanzive u severnoj operativnoj zoni, posebno na grad Kijev, smatra Najev. Uprkos nedavnoj delimičnoj mobilizaciji u Rusiji, američki Institut za proučavanje rata (ISV) smatra da ruska vojska trenutno nije sposobna da formira još jednu silu za napad na Ukrajinu sa severa.

„Ruske snage nastavljaju da iscrpljuju sopstvene borbene sposobnosti pokušavajući da zauzmu mala sela u Donbasu i jednostavno nemaju na raspolaganju borbeno efikasne mehanizovane jedinice da podrže upad Belorusije u severnu Ukrajinu“, saopštio je ISV u petak.

(MONDO)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime