Vanredno stanje odlaže izbore u Srbiji?

0
Dejan Đurđević, direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo objasnio je kako ce izgledati izborni proces u slučaju proglašavanja vanrednog stanja

On kaže da će u tom slučaju, sve izborne radnje biti prekinute i praktičnono zamrznute, a da će se sa istima nastaviti po okončanju vanrednog stanja. To praktično znači sa će skupljanje potpisa, rokovi za predaju lista, ali i samo održavanje izbora pomeriti za onoliko koliko bude trajalo vanredno stanje.

– Uvođenje vanrednog stanja i prekidanje izbornog procesa je jedna od mogućih mera koja bi mogla biti doneta u okviru  aktivnosti za suzbijanje zarazne bolesti COVID–19. Da li će takva mera biti doneta i koliko će prekid izbornog postupka trajati (dve, tri ili četiri nedelje) odlučiće se na osnovu procene medicinske struke – kaže Đurđević.

Prekid izbornog postupka, ističe Đurđević, znači izborne radnje privremeno prestaju da se sprovode dok ne prestane razlog prekida.

– Kada razlog prekida prestane, izborni proces nastavlja da teče tamo gde je stao. U tom slučaju datum održavanja glasanja bi se pomerio onoliko koliko je trajao prekid izbornog postupka. Na primer, ako medicinska struka proceni da treba uvesti vanredno stanje na dve nedelje, glasanje bi se održalo 10. maja, a ako bi procena bila da je potrebno da vanredno stanje traje četiri nedelje, onda bi se glasanje održalo 24. maja – objašnjava Đurđević i dodaje:

– Svi ostali rokovi za vršenje izbornih radnji takođe bi se produžili za vreme koliko bi trajalo vanredno stanje. Na primer, ako bi vanredno stanje trajalo četiri nedelje, rok za predaju izbornih lista ne bi bio 10. april, već 08. maj.

Informer

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime