VELIKA OPOMENA ZA SRBIJU!

0

ZAPAD je već institucionalizovao svoje subverzivno mešanje u unutrašnje stvari suverene Belorusije.

Još ga obilato finansira. I ne sa jednog mesta.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova razotkrila je kako to čine, koje sve zapadne zemlje finansiraju opoziciju u Belorusiji, izdvajajući milione dolara i evra za medije, fondacije i nevladine organizacije.

Navela je: „(Telegram-kanal) Nezigar je anonimno napisao da je „Kabinet Tihanovske“ dobio 4,5 miliona dolara iz stranih fondova za organizovanje kampanje za prebrojavanje glasova na predstojećem referendumu. Da budem iskrena, ne razumem kome je i zašto bilo potrebno da „otkriva karte“, kad igrači dugo nisu imali ništa protiv da igraju sa obeleženim“.

Dodala je da su Nemačka i Austrija, kao i niz drugih zemalja, u Beču Tihanovskom razgovarale o tome kako da se „obnovi Belorusija“. Bila je to jedna vrsta institucionalizacije mešanja u unutrašnje stvari te zemlje. Na sastanku nije bilo novinara. Ideja učesnika je bila – da ubede Beloruse u drevnu mudrost da će im „inostranstvo pomoći“. I da još jednom pokažu da novac nije štetan za demokratiju. Tihanovska nije 3.000 migranata na granici sa Poljskom, za čiju sudbinu nije odvojen ni prebijeni evro“.

Zaharova je podsetila i da je šef Evropskog saveta Šarl Mišel obećao da će „narodu Belorusije“ dodeliti 53 miliona evra kako bi „podržao mirnu tranziciju vlasti u zemlji“.

Bezmalo 4 miliona evra – dodala je – Brisel je odmah spreman da baci napodršku „žrtvama političkih represija i nezavisnim medijima, dakle – klasika“.

Nemačka je istovremeno „obećala da će izdvojiti 21 milion evra za razvoj „građanskog društva” u Belorusiji. To je dodatak na već obećana „3 miliona evra preko Istočnog partnerstva i Evropskog fonda za demokratiju”.

Poljska takođe ne štedi novac za „opoziciju“ u susednoj zemlji.

Varšava je u svom budžetu izdvojila 13 miliona za državni program „Solidarnost sa Belorusijom“, a obećala je i da će izdvojiti 5 miliona evra za podršku i zapošljavanje bezmalo 2 hiljade beloruskih studenata i učitelja“.

Nisu zaboravili ni na propagandu – Poljaci redovno iz svog džepa plaćaju 11 miliona evra za razvoj TV kanala Belsat i drugih “nezavisnih „medija“.

Američki Kongres već „više godina zaredom, svake godine, izdvaja milione dolara za podršku „nezavisnim“ medijima, uključujući Telegram-kanale. U 2020-oj su na to potrošili 4 miliona dolara, a 2021-ve do sada 3 miliona dolara.

Britanija je, navela je Zaharova, udvostručila subvencije „demokratskoj Belorusiji” i podigla ih do 3 miliona funti sterlinga, a obećala je da će dodatno izdvojiti „0,5 miliona evra dati „Međunarodnoj platformu za odgovornost u Belorusiji” i druge opozicione strane strukture.

Kanada je 2020. dala 0,5 miliona dolara za razvoj „nezavisnih” beloruskih medija i jačanje prava žena, a za 2021-vu je obećala 2 miliona dolara „civilnom društvu” u toj zemlji.

Holandija je, prema rečima Zaharove, izdvojila „oko milion evra za promociju ‘besplatnih informacija’ preko nevladinih organizacija sa sedištem u Varšavi.

„Kao što se vidi, više se ne ustručavaju“, prokomentarisala je Zaharova.

Češka je formirala „Fond za pomoć Belorusima koje režim progoni“ i odmah mu dala 0,5 miliona evra, plus još 0,5 miliona evra od češkog Ministarstva prosvete i 0,2 miliona evra iz budžeta za platformu Civil Belarus.

Litvanija je prihvatila da primi „Kabinet Tihanovske“: plaća troškove njenog „dvora“, a sama bivša predsednička kandidatkinja (Svetlana Tihanovskaja) dobija platu iz državnog budžeta Litvanije”.

Zaharova je zaključila: „Očigledno je da je sve ovo samo mali deo sredstava za izdržavanje beloruskih „patriota“. Pobrojane zemlje ne pomažu beloruskom narodu ulaganjem u njegovu ekonomiju, već rasklimavanjem njegove zemlje iznutra. Znamo taj metod pomaganja. Poznat nam je“.

INTERMAGAZIN

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime