VESELINOVIĆ: Srbija se pozicionirala na mapi kineskih razvojnih planova!

0

 

Privredni preokret u Srbiji i veliki uspeh za Srbiju najavljen je investicijom veka i dolaskom kineske kompanije za proizvodnju guma u Zrenjanin, izjavio je Radoslav Veselinović predsednik Galeb grupe za Novosadsku televiziju

To je značajno ulaganje, jer nije reč o kupovini neke kompanije koja zarađuje novac i pozicionirana je na srpskom tržištu, kao što su operatori mobilne telefonije ili trgovinski lanci, već je grinfild investicija od skoro milijarde evra u konkretnu proizvodnju, rekao je Veselinović. 

– Prepoznata je kinesku strategiju i plan da sa proizvodnjom izađu iz Kine i dođu u Evropu, jer će im to doneti rast proizvodnje. Već je dolazak kineske banke bio signal da će ovde biti ozbiljnih investicija, jer Kinezi kad pripremaju velike transfere novca vole da to rade preko svojih banaka – ocenio je on.

Koliko smo mogli da čujemo njihov plan je da dostignu proizvodnju od 13 miliona guma godišnje i tom količinom napadnu evropsko tržište.

Sa druge strane, smatra Veselinović, dolazak kineske kompanije donosi 1.500 direktnih radnih mesta, ali će tu biti mnogo indirektnog zapošljavanja, jer tolika fabrika podrazumeva angažovanje raznih dobavljača, infrastrukturne radove i svaku moguću vrstu servisiranja takve fabrike. 

Nekoliko hiljada novih plata će se odraziti i na potrošnju tako da će i to biti dodatni vetar u leđa srpske privrede. 

– Ukoliko je ova investicija najava privrednog preokreta u Srbiji, sam preokret bi mogla da predstavlja privatizacija RTB Bor. Preokret zapravo predstavlja transformacija tih velikih javnih preduzeća iz privrednih invalida u konsolidovane kompanije – kaže Veselinović.

Sve to trebalo bi da stvori privredni ambijent u kome se normalno posluje, bez crnih rupa koje koče privredni rast, ambijent u kome zarade rastu i dolaze na nivo privredno razvijenih zemalja.

 

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime