VEST DANA U ITALIJI Oficir umro od posledica trovanja osiromašenim uranijumom na KiM! Morao da proda kuću da bi mogao da se leči

0
Foto: Profimedia

Nekadašnji oficir italijanske vojske Marko Diana, umro je u pedesetoj godini života, a njegova rana smrt došla je na prve stranice dnevnih novina jer je podlegao raku limfnog sistema, bolesti koja se dovodi u vezu sa osiromašenim uranijumom i vojnom službom.

Kako piše list „Il Fato Kotidijano“ Marko Diana služio je u vojnim misijama u Somaliji i na Kosovu, nakon povratka kući se razboleo, a kao težak bolesnik godinama je vodio bitku sa vojnim vlastima i administracijom koji ne priznaju da su maligna oboljenja posledica vojne službe u oblastima zagađenim osiromašenom uranijumom.

Ovakve slučajeve u Italiji zovu „balkanski sindrom“. Prvi oboleli pojavili su se 2001. godine nakon što su se kući vratili vojnici koji su bili u misijama u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Devedesetih godina Srbija, Bosna i Hercegovina i Kosovo su bombardovani od strane NATO-a municijom koja je sadržavala osiromašeni uranijum.

Prema podacima organizacije „Vojna opservatorija“ u Italiji je od devedesetih do danas obolelo od raznih kancerogenih oboljenja 7.500 vojnika koji su učestvovali u vojnim misijama u ratnim zonama, a dosad 366 je preminulo.

Država, to jest vojne vlasti, ne priznaju generalno da su maligne bolesti vojnika posledica njihovog službenog boravka u područjima zagađenim osiromašenim uranijumom, pa se svaki oboleli mora sam boriti i tužiti vojne vlasti da bi, prvo, bolest bila priznata kao posledica vojne službe i drugo, da bi dobili odgovarajuću odštetu i posebnu penziju.

Do sada je 119 nekadašnjih vojnika, obolelih od malignih obolenja, tužilo i dobilo odštetu od ministarstva odbrane.

Preminuli oficir Marko Diana je jos 2013. godine objavio na svojoj Fejsbuk stranici da je morao da proda kuću da bi mogao nastaviti lečenje.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:Profimedia)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime