VEZANIH RUKU IH BACAJU U REKU: Prema svedočenju izbeglica, hrvatska policija najbrutalnija u regionu

0

HRVATSKA policija je od svih policija u regionu najbrutalnija prema izbeglicama i migrantima. Situacija se nije popravila ni posle presude Evropskog suda za ljudska prava u tužbi protiv Hrvatske, od pre dve nedelje, i bez obzira na izveštaje Saveta Evrope, u kojima su dokumentovana mučenja.

Nežale migrante?

Policajci ove susedne zemlje tuku uhvaćene azilante kundacima i pendrecima, šutiraju ih, puštaju na njih pse, drže ih zatvorene u podrumima, maricama, a najnovija metoda je vezivanje ruku plastičnim uzicama i guranje u reku, rekla je Ana Ćuća iz zagrebačkog Centra za mirovne studije na predstavljanju publikacije „Dokumentovanje povrede prava na granici između Srbije i Hrvatske“, autora Nikole Kovačevića.

Uprkos prebijanju, migranti iznova pokušavaju da uđu u Hrvatsku?

Prema rečima Milice Šabić iz beogradske organizacije „Klikaktiv“, na srpsko-hrvatskoj granici trenutno se nalazi 4.000 ljudi, od čega oko 1.700 u centrima u Šidu, Adaševcima i Principovcima, dok su ostali u neformalnim „skvotovima“, pod šatorima, bez struje, vode i hrane, uz granicu. Broj ovih neformalnih naselja dostigao je na granicama Srbije sa susedima 14 i stalno raste od kada je Turska počela da deportuje Sirijce kući. Oni svakog ili svakog drugog dana pokušavaju da pređu najčešće u Hrvatsku, ali ih tamošnja policija bukvalno fizički gura na „zelenu“ granicu sa Srbijom ili BiH.

Hrvati nemaju milosti ni prema deci

– Hrvatski policajci ne sarađuju sa srpskom policijom, već ljude ilegalno guraju nazad, zlostavljajući ih, paleći im odeću, dokumente, lične stvari, oduzimajući im novac i telefone.

– Brutalne metode hrvatski policajci koriste i prema deci – kaže Ana Ćuća i dodaje da je ovde reč o sistematskom nasilju.

Region.RS/Novosti

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime