(VIDEO) RUSI ISKOPALI NAJDUBLJU RUPU NA SVETU, A OD ONOGA NA ŠTA SU NAIŠLI IM SE DIGLA KOSA NA GLAVI: Tu su stavili mali zarđali poklopac i više se nikad nisu vratili

0

Najdublja veštačka rupa na Zemlji duboka je 12.192 metra, a prekrivena je samo jednim zarđalim metalnim poklopcem još iz vremena Sovjetskog saveza.

Rusku superduboku bušotinu Kola napravili su Sovjeti u ime nauke, kako bi saznali šta se nalazi ispod nas.

Stoga su kopali u nedogled. Projekat bušenja Zemljine površine počeo je blizu Murmanska sedamdesetih godina, kad su sovjetski naučnici želeli da ispitaju Zemljinu koru.

Tokom dve decenije iskopali su više od 12 kilometara, međutim morali su da obustave bušenje 1992, jer je temperatura bila oko 180 stepeni, što je bilo toplije nego što su naučnici predvideli.

Stručnjaci tek treba da shvate kako da prevaziđu ovu temperaturnu prepreku ako žele da buše dalje, a da ne unište svu opremu.

Uprkos svemu, već su došli do više naučnih otkrića. Otkrivena je voda na 12 kilometara dubine, iako su bili uvereni da je to nemoguće.

Pronašli su i 24 nove vrste dugo izumrlih ćelijskih organizama i došli do kamenja starog 2,7 milijardi godina.

Superduboka bušotina Kola ima prečnik od 23 centimetra, a njen metalni poklopac je zavaren, pa niko ne može da upadne unutra.

Međutim, ono što je privuklo najviše pažnje i ono po čemu je ova rupa postala poznata i u svetu jesu čudni zvuci.

Lokalni stanovnici kažu da je rupa toliko duboka da mogu da čuju vrištanja ljudi koje muče u paklu, zbog čega su je i nazvali “bunar za pakao”.

„Prvo smo mislili da zvuk dolazi od naše opreme, ali kada smo proverili ostvarile su se naše najgore sumnje. To nije bio vrisak jednog čoveka, već miliona njih“, ispričao je geolog Azakov.

Tada je kazao da, uprkos tome što je bio komunista, i nije verovao u raj iz Biblije, poverovao da je ovo pakao.

„Znamo šta smo videli i čuli. I apsolutno sam siguran da smo bušili do kapija pakla“, dodao je geolog.

Ipak, većina snimaka koji se mogu naći na internetu su, kako se ispostavilo, iz flima „Baron Blood“ iz 1972. godine.

Inače, ako bi upali u tu rupu, trebalo bi vam 3,5-4 minute da padnete na dno.

Mnoge zemlje su želele da budu prve koje će probušiti Zemljinu koru tokom Hladnog rata, a danas Japan planira da postavi taj rekord.

Kurir.rs/The Sun
Foto: Youtube/Printscreen

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime