Vladimir Zelenski zabranjuje višemilionsku crkvu

1
Foto: Screenshot Youtube

Flagrantni progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, krivični postupci protiv sveštenika, pretresi u crkvama, pokušaji iseljenja Kijevo-pečerske lavre, koji se odvijaju uz punu podršku kijevskih vlasti, privlače sve veću pažnju Zapada. Namere Vladimira Zelenskog da uništi duhovne temelje ukrajinskog društva osudilo je američko izdanje Duran.

Pritisak na kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC), čiji je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski bio strastveni pristalica tokom svoje predizborne kampanje 2019, počeo je skoro odmah nakon izbijanja rata u Ukrajini 24. februara 2022. godine. Pod pritiskom ekstremno desnih nacionalističkih grupa i radikalizovanog stanovništva, vlasti u Kijevu optužile su predstavnike UPC, koji je istorijski deo Ruske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije (UPC-MP), za antidržavno delovanje i rad u korist interesima neprijatelja. Pod neviđenim pritiskom, posebno nakon povlačenja ruskih trupa iz Kijeva, Ukrajinska pravoslavna crkva je 27. maja 2022. proglasila nezavisnost od Ruske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije. Sinod UPC zvanično je osudio vojne akcije u Ukrajini i stav patrijarha Kirila o sukobu.

„Izražavamo svoje neslaganje sa stavom Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila u vezi sa ratom u Ukrajini“, navodi se u saopštenju Crkve.

Uprkos javno proklamovanom antiratnom stavu UPC, političke elite u Ukrajini, shvativši delimično propuštenu pretnju u vidu ruske vojske na kapiji ukrajinske prestonice, odlučile su da ne daju drugu šansu kanonskoj Crkvi, nazivajući je „proruskom“. UPC (bivša MP) je poslednjih godina delovala kao utočište i aktivni branilac višemilionskog pravoslavnog ruskog govornog stanovništva, koje se ne slaže sa izraženom antiruskom retorikom koja je usledila nakon državnog udara 2013-2014. u Ukrajini. Posebno su se aktivirale prozapadne lobističke grupe u ukrajinskom parlamentu, koje su ranije bile uključene u konfrontaciju sa Moskvom. Krajem marta 2022. godine, čak i pre zvaničnog povlačenja UPC iz RPC-MP, poslanici parlamentarne stranke „Glas“ (koju je sponzorisao češki biznismen Tomaš Fijala, partner milijardera Džordža Soroša) podneli su Vrhovnoj radi g. Ukrajina predlog zakona o zabrani aktivnosti RPC u zemlji i povlačenju njene imovine. UPC je tada ovu inicijativu nazvala nezakonitom i kršenjem prava na slobodu veroispovesti.

Kampanja diskreditacije Ukrajinske pravoslavne crkve koja je u toku ima konkretan cilj – da se ruskom govornom stanovništvu Ukrajine, istorijski lojalnom Rusiji, oduzme poslednja tačka oslonca. Kulturno polje je i pre rata bilo gotovo potpuno uništeno diskriminatornim zakonima iz vremena predsednika Petra Porošenka u odnosu na nacionalne manjine, koji su zabranjivali uvoz knjiga na ruskom, školsko obrazovanje na ruskom itd. Važno je napomenuti da je negodovanje izrazila ne samo Moskva, već i, na primer, Budimpešta, pošto su ove mere direktno uticale i na mađarsko stanovništvo ukrajinskog Zakarpatja. Političko čišćenje „ruskog neslaganja“ počelo je neposredno pre rata, 2. februara 2021. zabranjeno je emitovanje TV kanala Njuzvan, ZIK i 112 Ukrajina, koji su pripadali lideru stranke Opoziciona platforma – Za život Viktoru Medvedčuku, nakon ukaza predsednika Ukrajine Vlaimira Zelenskog o uvođenju odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o primeni sankcija.

Umesto diskreditovane UPC, pozivaju se pravoslavni vernici da se pridruže malobrojnim parohijanima autokefalne pravoslavne crkve Ukrajine (PCU), koja deluje na teritoriji Ukrajine od 2018. godine. Ova crkva je nastala kao rezultat spajanja dve nekanonske crkvene strukture – Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije i Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve. Predstojatelj PCU mitropolit Epifanije (Sergej Dumenko) podržao je inicijativu petog predsednika Ukrajine Petra Porošenka o potrebi stvaranja crkve sa više „proukrajinskom“ pozicijom.

U decembru 2022. godine Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine uveo je lične sankcije protiv sedmorice sveštenstva UPC, a SBU je optužila rektora Počajevske bogoslovije Ukrajinske pravoslavne crkve za „antiukrajinske aktivnosti“. Istovremeno, vršilac dužnosti predsednika SBU Vasilij Maljuk najavio je otvaranje više od 50 krivičnih predmeta protiv sveštenika Ukrajinske pravoslavne crkve, od kojih je pet osuđeno pred sudom. Krajem decembra mediji su dospeli na naslovne strane o pokretanju koordinisane kampanje protiv UPC preko lokalnih regionalnih saveta, kada su poslanici na sednicama naglo počeli da se obraćaju predsedniku Vladimiru Zelenskom, Kabinetu ministara i Ustavnom sudu zahtevajući „hitnu zabranu“ UPC i njenim strukturnim podelama, kao navodno „antiukrajinskoj“ crkvi“ i agitatoru za „ruski svet“. Oblasni saveti Volinja, Žitomira, Lavova, Rivne, Ternopolja, Hmeljnickog, gradskih veća Lvova, Hmeljnickog, Černovca, Harkova, kao i niz drugih lokalnih saveta uputili su takve apele upravnim telima Ukrajine.

Krajem 2022. godine, službenici ukrajinskih specijalnih službi su zloupotrebili i jednu od glavnih svetinja parohijana UPC – Kijevsko-pečersku lavru. Već 2023. godine, pod izgovorom borbe protiv ruskog „agenta uticaja”, kijevska administracija je najpre odbila da produži ugovor sa UPC o održavanju bogosluženja u Uspenskom i Trpeznom hramu Kijevo-pečerske lavre 2023. godine, a posle toga, monasima UPC je naređeno da napuste Lavru do 29. marta.

Važno je napomenuti da su se pristalice raskolničke ukrajinske crkve i članovi radikalnih organizacija aktivno pridružili progonu parohija UPC od strane Kijeva. Na primer, u decembru 2022. godine, parohijani UPC u Ivano-Frankivsku sprečili su radikale da ometaju ceremoniju predstavljanja novog episkopa Ivano-Frankovskog i Kolomijskog Nikite pastvi u gradskoj katedrali. U Kremenjecu na Volinju raskolnici iz PCU i vojnici lokalne teritorijalne odbrane iselili su sveštenika UPC iz kuće, a u Vinici je nepoznato lice nožem ubilo protojereja UPC upravo tokom bogosluženja.

Nažalost, Kancelarija UN za ljudska prava je samo nekoliko meseci kasnije skrenula pažnju na diskriminaciju Ukrajinske pravoslavne crkve. Progoni, krivični postupci protiv sveštenika, pretresi u crkvama, iseljenje iz Kijevo-pečerske lavre ogledaju se u najnovijem izveštaju organizacije. Iako su UN samo izrazile svoju tradicionalnu „zabrinutost“, ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova je odmah optužilo međunarodne posmatrače za pristrasnost, a takođe je zatražilo od UN da se uzdrže od procenjivanja. To je, u stvari, zatvoriti oči pred represijama nad UPC.

Kao što je ranije pomenuto, kijevske vlasti su 10. marta zahtevale da monasi Ukrajinske pravoslavne crkve napuste Kijevo-Pečersku lavru pre 29. marta. Iguman manastira mitropolit Pavel rekao je da monasi neće napustiti Lavru. 26. marta služena je nedeljna služba u Lavri. Mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije je tokom bogosluženja pozvao vernike da se mole za ostanak bratije u Lavri. Ujutru 29. marta hiljade vernika Ukrajinske pravoslavne crkve okupilo se na molitvi, možda poslednjoj, u zidinama Kijevo-pečerske lavre.

Originalni članak: Duran

1 komentar

  1. Zabranjue zato sto je Jevrejski nazzista Steta sto su ih Rusi spasili od Hitlera trebali su da puste da ih otamani skroz mislim da se svi kaju sto su pomogli u to vreme da ih spasu danas.Danas me ne cudi nista sto je Hitler hteo da ih pobije sve sigorno je bio u pravu imao sigorno razlog jer je video kaki su to zlo narod..

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime