VUČIĆ SE IZNENADA OBRATIO IZ PRAGA Počelo je… (VIDEO)

0
Aleksandar Vučić, Foto: Tv Pinkt/Printscreen

Predsednik Srbije obratio se javnosti iz Praga gde se nalazi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti.

Vučić je tom prilikom istakao da je Zeman možda i najznačajniji lider u Evropi koji je istakao da je bombardovanje NATO bilo zločin i uputio izvinjenje Srbima.

– Tri puta je gubio posao zbog svojih stavova. Reč je o legendarnom političaru čija reč će odjeknuti i sada se saznaje šta se dešavalo te 1999. godine i koliko njih se nije slagalo i bilo protiv onoga što je tada učinjeno.Ja sam mislio da dolazim iz zemlje koja ima veliki ugled u Kini, a onda sam video njega i uvideo kakav ugled oni imaju. On je predsednik Češke, on može da govori u svoje lično ime, ali on govori u ime Češke, a to je velika odgovornost i velika čast. Suština je u tome da ja mislim da ne postoji ništa važnije od tog da je ovo prvi predsednik koji se izvinio i rekao ono što misli bez obzira na politiku. Ovim je počelo priznavanje zločina nad Srbima i svega onog što se tada dešavalo. On je prvi zvaničnik koji je to rekao, ali sam siguran da neće biti poslednji. To mi je i on rekao – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije istakao je da je sa Česima razgovarao o trgovini, investicijama i novim planovima za saradnju.

– Razgovarali smo o mnogim projektima, pogotovu za Beograd, i sve više radimo na tome da svi vide da ovo nije prazno prijateljstvo ili prazne priče, nego da je ovo naše pravo i iskreno. Ovo danas je velika stvar i ja nisam zaboravio, ostavio sam za kraj da kažem da imamo veliku podršku Češke na putu Srbije ka EU – ističe Vučić.

Vučić i Zeman o Kosovu

Na pitanje da li se pominjalo pitanje Kosova i da li će Srbija naići na podršku Češke, Vučić odgovara:

– Pričali smo o svemu, ovaj razgovor danas i reči predsednika Češke ulaze u istoriju. Što se Kosova tiče, pričali smo i tražio sam podršku koju ćemo i dobiti. Mi samo tražimo pravdu i budućnost, ja mislim da je podrška i više nego fer! Pričali smo o međunarodnim odnosima i mnogo čemu, ali najvažnije od svega jeste da to nije samo reč, to su i dela – ističe predsednik Srbije.

Rešenje za Kosovo

Vučić je odgovorio i na pitanje o predlogu rešenju o pitanja Kosova i da li je dobio neki savet od Zemana.
– Zeman će podržati Srbiju na putu ka Evropi, a danas sam od njega mnogo naučio, mnogo sam naučio i na tome sam mu zahvalan. I na lekcijama i na podršci. Ja nemam problem da se stidimo što smo sa Balkana, a sa druge strane, sa ovim što tek sad radimo bićemo još više cenjeni u svetu – rekao je Vučić.

Visoki Dečani

Na pisanje medija o današnjoj temi o Visokim Dečanima i ugroženosti spomenika, Vučić odgovara da će Dečani uvek naići na podršku Srbije.

– Za nas je važno da se zna da Dečani pripadaju Srbiji i njenoj kulturnoj baštini, ali i svetskoj, pripada svima i svi ćemo zaštiti naš spomenik – rekao je Vučić.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime