Vučićev potez izazvao komešanje, neočekivani adut Srbije…

0
Aleksandar Vučić, Foto: Tv Pinkt/Printscreen

Sastanak, čiji će domaćin biti Pahor, ima za cilj da potvrdi posvećenost proširenju EU.

Samit Procesa Brdo-Brioni održava se danas na Brdu kod Kranja, u Sloveniji.

Na samitu učestvuju predsedavajući procesa, predsednici Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Zoran Milanović, i lideri zapadnobalkanske šestorke, predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Ðukanović, Severne Makedonije Stevo Pendarovski, Albanije Iljir Meta, članovi Predsedništva BiH i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

Oni sede za okruglim stolom, a predsednik Vučić se nalazi naspram domaćina Pahora i Milanovića.

Očekuje se da nakon prve plenarne sednica samita budu objavljeni zaključci sa sednice, kao i deklaracija.

Nakon tog sastanka, kako je predviđeno agendom današnjeg samita, lideri će obići dvorac, posle čega će imati zajednički ručak, a za kraj današnjeg samita planirana je zajednička konferencija za medije.

Sastanak, čiji je domaćin Pahor, ima za cilj da potvrdi posvećenost proširenju EU.

Najavljeno je da će lideri obeležiti desetu godišnjicu pokretanja te slovenačko-hrvatske inicijative i da će “ponovo potvrditi i ojačati posvećenost nastavku procesa proširenja EU”, ali i “razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima u neformalnoj atmosferi”.

Uoči samita, Pahor se odvojeno sastao sa učesnicima samita.

“Došlo je do izvesnog zastoja u opredeljenju za proširenje Evropske unije, kako na strani EU, tako i na zapadnom Balkanu. Moj zadatak je da zajedno pronađemo sveže ideje”, rekao je Pahor uoči samita.

Vučićev amandman o nepromenljivosti granica na Balkanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da je uneo jedan amandman u predlog zaključaka Samita “Brdo-Brioni” – da je Srbija protiv promene granica, u skladu sa poveljom UN i odlukama organa UN.

Samit procesa Brdo-Brioni prvobitno je bio planiran za prošlu godinu, da bi se poklopio sa 10. godišnjicom inicijative, ali je dva puta odložen zbog pandemije korona virusa.

 

Tanjug/ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime