ZAVRŠEN SASTANAK ORBANA I PUTINA! Evo kako su se obratili celom svetu

0
Foto: Skrinsot Jutjub

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je posle sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom da je Moskva spremna za dijalog i podsetio na glavne uslove ruske strane za mir, dok je Orban poručio da se stavovi Ukrajine i Rusije jako razlikuju, ali i da je Evropi potreban mir.

„Samo što sam završio veoma konkretne pregovore sa mađarskim premijerom. Važno je što smo imali veoma korisni razgovor o svim međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući i situaciju u Ukrajini“, rekao je Putin.

Detaljno smo razgovarali o Ukrajini i o mogućnostima rešavanja tok sukoba.

„Orban mi je rekao o nedavnim susretima u Kijevu i izneo čitav niz predloga, kao i pozov da se uvede prekid vatre sa ciljem da se započnu pregovori sa Rusijom. Što se tiče Rusije, mi smo oduvek zauzimali stav da smo za diplomatsko rešenje sukoba, ali sa protivničke strane stalno čujemo da ne žele da se konflikt reši na taj način, dok sponzori tog sukoba nastoje da iskoriste ukrajinski narod kao žrtvu za borbu protiv Rusije. Kako smo čuli od premijera Orbana, Kijev još uvek nije spreman da prekine borbena dejstva, a pored toga, što se i prekidom borbenih dejstava gubi smisao da se u zemlji održi ratno stanje“, rekao je Putin.

„Ako se ukine ratno stanje, to znači da treba organizovati izbore koji se nisu dogodili kada im je bilo vreme. Šansa da pobede na njima aktuelni lideri koji su itubili rejtine su skoro nula“, dodao je on.

Putin je dodao i da se Rusija zalaže za potpuno i definitivno okončanje borbenih dejstava, a da je uslove već izložila.

„Uslovi su izloženi u mom obraćanju Ministarstvu spoljnih poslova Rusije. Reč je o potpunom povlačenju ukrajinske vojske iz DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti. A, postoje i drugi uslovi“, naveo je Putin.

Dodao je i da je sastanak sa Orbanom bio veoma koristan za obe strane.

„Naravno, da je premijer zastupao stav Zapada, i onda kada je reč o interesima Ukrajine. Ipak, mi smo zahvalni premijeru za to što je posetio Moskvu, na to gledamo kao na pokušaj obnove dijaloga“, zaključio je ruski lider.

Ruski predsednik je ocenio i da Rusija i Mađarska nastavljaju saradnju po mnogim pitanjima, pre svega po energetskim, na pergmatičnom i pravednom nivou, a nastavlja se i zajednički projekat prošiernja nuklearne elektrane Pakš što će povećati njenu efikasnost skoro duplo.

Orban: Evropi je potreban mir

Borba za mir je naš glavni zadatak kao predsedavajućeg EU, poručio je mađarski premijer.

„Evropi je potreban mir“, naglasio je premijer i dodao da je potreban najkraći mogući put kako bi se taj mir postigao.

On je saopštio da je saznao mišljenje ruskog predsednika o izgledima za prekid vatre u Ukrajini.

„Hteo sam da čujem tri glavna mišljenja ruskog predsednika – šta on misli o mirovnim inicijativama, šta misli o prekidu vatre i mirovnim pregovorima, kojim redosledom bi to trebalo da se dogodi, kao i njegovo viđenje Evrope nakon rata“, rekao je Orban.

Prema rečima Orbana, Evropa ne može da se oseća bezbedno jer živi u „senci rata“ u Ukrajini, a sukob negativno utiče na ekonomiju.

„Mi u Evropi sada živimo u senci rata. To izaziva ogromne poteškoće u Evropi. Ne možemo da se osećamo bezbedno. Vidimo slike razaranja i stradanja. Ovaj rat je počeo da utiče na ekonomski rast i našu konkurentnost“, objasnio je on.

Mađarski premijer je ocenio da su stavovi ruskih i kijevskih vlasti veoma različiti i da je potrebno mnogo učiniti u cilju postizanja mira.

„Njihove pozicije su veoma udaljene, potrebno je preduzeti mnogo koraka kako bi se približili okončanju rata“, konstatovao je on.

Pregovore sa ruskim liderom nazvao je otvorenim i iskrenim, a kako je rekao, nakon posete Kijevu i Moskvi nastaviće da ulaže napore usmerene na regulisanje ukrajinske krize.

„Načinili smo najvažniji korak, uspostavljeni su kontakti i nastaviću da radim u tom pravcu“, dodao je Orban.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio da je Orban doputovao u radnu posetu Moskvi na inicijativu mađarske strane, kao i da je sastanak sa Putinom u Kremlju trajao skoro tri sata. Mađarski premijer je istakao da je njegova poseta deo „mirovne misije“.

Pre dolaska u Rusiju, Orban je posetio Kijev gde se sastao sa šefom ukrajinskog režima Vladimirom Zelenskim.

(Sputnjik)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime