Završena sednica Kriznog štaba – OVO su najnovije mere (VIDEO)

0
Sutra je nova sednica Kriznog štaba, Foto: Printscreen/Tanjug

Sednica Kriznog štaba na kojoj će se razmatrati trenutna epidemiološka situacija počela je danas oko 15:30 časova.

Kako je ranije najavljeno, danas bi trebalo da bude urađena detaljna analiza i presek stanja u vezi sa brojevima zaraženih i na osnovu toga će se donositi dalje odluke, javlja Tanjug.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar pozvao je juče članove Kriznog štaba da ne izlaze sa najavama i preuranjenim očekivanjima, jer kako kaže, ne treba zbunjivati građane dok se ne uradi analiza situacije.
Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, naveo je kako Srbija stoji kada je u pitanju epidemija.

– Analizirali smo situaciju, izašli smo iz vanredne epidemiološke situacije, ona je nesigurna jer virus i dalje cirkuliše sa više stotina novozaraženih – započeo je Gojković.

On navodi da je prošlo dve nedelje od praznika i da je i pored toga broj novoobolelih u padu. Zahvalnost tome dugujemo vakcinisanim sugrađanima.

– Svaki dan u proseku vakcinišemo 23.000 građana Srbije, imamo više od dva miliona koji su primili jednu dozu, oko 42,5 posto punoletnih građana – istakao je Gojković.

– Idemo u nešto blaži režim, popuštamo mere. Izlazimo u susret frizerima, njihove radnje mogu da rade po manje rigoroznim uslovima. Vraćamo se na 4 kvadratna metra po osobi, uz poštovanje epidemioloških mera.
– Ljudi koji se bave organizovanjem stručnih skupova mogu polako da se pripremaju za takve skupove. Maksimalan broj učesnika do 100. Danas smo razgovarali o inventima. To je najvažnije za mlade. Ukoliko se nastavi pad broja novozaraženih, ako izađemo iz ove nesigurne situacije, a 50 odsto punoletnih građana vakcinisanih, moći ćemo od 21. juna da organizujemo veća kolektivna okupljanja – objasnio je Gojković.

Dr Gojković je naveo da na današnjoj sednici nije diskutovano o eksperimentalnim koncertima u Beogradu.

U Srbiji je u prethodna 24 sata na korona virus testirano 12.514 građana od kojih je 787 novozaražen. Preminulo je 17 pacijenata dok se na respiratorima širom zemlje nalazi 101 obolelih.

Što se tiče okupljanja od 21. juna, još nisu definisani detalji što se tiče dozvoljenog broja prisutnih.

“O tome ćemo tek pričati”, naveo je dr Gojković.
“Planiramo da relativno brzo Beogradska arena počne da se bavi onim što joj je svrha”, najavio je dr Gojković izlazak najveće dvorane na Balkanu iz kovid režima.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime