ŽESTOK ODGOVOR RUSIJE! Moskva se oglasila i upozorila NATO!

0
EPA

Uprkos što NATO insistira na tome da je Kremlj odgovoran za obnavljanje tenzija u Evropi, krivicu bi zaista trebalo prebaciti na blok predvođen SAD za redovno izvođenje vojnih vežbi u blizini ruske granice, tvrdi zvanična Moskva.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, pišući na svom Telegram nalogu u nedelju, optužila NATO za licemerje, pozivajući se na novonajavljenu zajedničku vežbu estonske vojske i snaga za specijalne operacije američke vojske koja će se održati u toj baltičkoj državi. Američki republikanski političar Njut Gingrič jednom je opisao ovu zemlju kao „u predgrađe Sankt Peterburga“.

– Rusija je upozorila NATO da ne stvara napetost u blizini ruskih granica. NATO ćuti i nastavlja bez straha – napisala je Zaharova.

Prema rečima portparolke, zajednička vežba između SAD i Estonije dolazi ubrzo nakon što su Talin i Vašington potpisali vojni sporazum o snabdevanju gorivom, što, prema njenom mišljenju, „samo dokazuje planove NATO-a da namerno stvara tenzije u blizini Rusije“. Zaharova je takođe napomenula da blok predvođen SAD redovno optužuje Rusiju za „netransparentne akcije“ i „agresivno ponašanje“, ali je kritikovala odeću zbog toga što radi isto, napominjući da su manevri Rusije samo na njenoj unutrašnjoj teritoriji.

– Želela bih da znam koliko transparentnim, predvidivim i neagresivnim generalni sekretar NATO-a Stoltenberg smatra ove akcije – nastavila je Zaharova: -Ako misli da je to normalno, zašto bi onda drugačije tvrdio o unutrašnjim manevrima Rusije?

Izjava Zaharove usledila je nakon tvrdnji zapadnih zemalja i američkih medija da Rusija gradi svoju vojsku blizu ukrajinske granice. Američki ministar odbrane Lojd Ostin pozvao je u sredu Moskvu da „bude transparentnija u vezi sa gomilanjem snaga oko granice Ukrajine“.

Prošle nedelje, prema Njujork tajmsu, američki direktor nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns otputovala je u Brisel da obavesti ambasadore NATO-a o „mogućoj ruskoj vojnoj intervenciji u Ukrajini“.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime