9 važnih stvari koje morate znati ako kupujete 4K televizor

0

Sjajna rezolucija je nešto što može poboljšati svaku scenu vašeg omiljenog sadržaja, bilo da se opuštate uz dobar film, vatreno navijate za svoj klub ili igrate igricu u kojoj uživate.

4K televizori su kao stvoreni da zabavu učine još sadržajnijom. Fantastični detalji, neverovatno jasne bolje i slika koja vas teleportuje u potpuno drugu dimenziju. Šta još možete poželeti?

A za najbolju cenu modela koji odabrete, posetite ePonuda sajt za upoređivanje cena kako biste u svakom trenutku pronašli najbolje ponude.

Za potpuno uživanje u prednostima koje ova tehnologija donosi, evo šta morate znati kada krenete u kupovinu novog 4K televizora.

1. 4K ima 4 puta više piksela u odnosu na Full HD

Zamislite sjajan prikaz u Full HD rezoluciji i dodajte još 4 puta više piksela! 4K rezolucija višestruko nadmašuje prikaz na koji ste navikli na Full HD uređajima, pa i ukoliko niste do kraja sigurni da li je ovo rezolucija koja vam je potrebna, ako vam budžet dozvoljava, apsolutno je vredno.

2. Kolika je 4K rezolucija u pikselima

Obavezno proverite koliko iznosi rezolucija TV-a pre nego što se odlučite za konkretan model. 4K televizori dolaze sa rezolucijom od 3840 x 2160 piksela, odnosno imaju skoro 4000 horizontalnih piksela, odakle i potiče naziv 4K. Ukoliko želite pravo 4K iskustvo, ne pristajte na manje!

3. Da li TV ima HDR

Pored rezolucije, dodatne tehnologije takođe utiču na kvalitet slike i njen doživljaj. Jedna od njih je HDR, odnosno High Dinamic Range koji za vas znači bolji prikaz boja i izraženiji kontrast. Poželjno je da TV podržava HDR10+ ili Dolby Vision, koji je posebna vrsta HDR-a, za što bolje iskustvo.

4. Odgovarajući zvuk

Kako bi i uživanje u 4K rezoluciji bilo potpuno, potrudite se da odaberete model koji ima neku od tehnologija zvuka koja će doprineti da imate utisak da zvuk dolazi iz različitih pravaca, a ne samo iz zvučnika TV-a. Naravno, ovo nije obavezno, ali svakako savršeno dopunjuje odličan vizualni doživljaj. Svakako, ako je potrebno da poboljšate zvuk televizora, to možete učiniti dobrim soundbar sistemom.

5. Skaliranje sadržaja na prikaz u 4K

Ako se odlučite za 4K televizor, to ne znači da će sve što gledate dati sliku vrhunskog kvaliteta.  Dobar deo sadržaja ne radi se u 4K formatu, bar ne još uvek, pa proizvođači televizora ulažu u moćne procesore koji analiziraju sliku i povećavaju njen kvalitet prikaza kako bi efekat bio što sličniji 4K. Zbog toga obavezno proverite da li TV koji želite ima neku od tehnologija kako bi se poboljšao prikaz ostalih sadržaja.

Međutim, kako se era HD i Full HD polako povlači, sve je više 4K sadržaja koji će vremenom postati sve rasprostranjeniji i dostupniji.

6. Doživljaj programa sa streaming servisa, ali i određenih igara, fenomenalan je u 4K

Veliki streaming servisi prikazuju svoj sadržaj u 4K kvalitetu, a i sve više igrica se proizvodi u ovom formatu, pa je za uživanje u Netflix-u i sličnim servisima, ali i za igranje na velikom ekranu 4K TV pravi izbor.

7. Obratite pažnju na frekvenciju osvežavanja slike

Ovaj parametar se odnosi na to koliko se puta izmeni slika u sekundi. Što je veća vrednost, to je više slika promenjeno u sekundi i to je manje seckanja, kašnjenja i ostalih nepravilnosti.

Slika teče glatko i svaki pokret je jasno vidljiv, pa ovo posebno dolazi do izražaja ako gledate sadržaj sa dosta brzih scena, poput akcionog filma, sportske utakmice ili igrate igrice.

8. Panel – da li je 8-bitni ili 10-bitni

Kod kvaliteta slike, a posebno boja koje je TV u stanju da prikaže, postoji razlika između 8-bitnih i 10-bitnih panela. Dok prvi mogu da prikažu oko 16 miliona boja, 10-bitni paneli sposobni su za reprodukciju čak milijardu boja što rezultira boljim prelazima i jasnjim nijansama između dve boje.

9. Važna je i veličina ekrana

Ako planirate kupovinu 4K televizora i imate prostora u svom domu za veću dijagonalu, slobodno je odaberite. Zahvaljujući visokoj rezoluciji, velike dijagonale su sjajne za uživanje u detaljnom 4K prikazu.

Prave informacije su najbolji način da uživate u svakom aspektu 4K rezolucije

4K televizori su odličan izbor da doživite svoje omiljene sadržaje na fantastičan način, sa mnoštvom detalja. Veliki broj piksela na ekranu učiniće ih gotovo nevidljivim pružajući vam glatku i ujednačenu sliku koja će posebno doći do izražaja na televizorima veće dijagonale.

Međutim, kako nije svaki 4K TV isti, obratite pažnju na stavke navedene u ovom tekstu i odaberite model koji ima sve što vam je potrebno za istinsko uživanje u svakoj sceni.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime